Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Google viser piratvideo

Uavhengig gruppe går til sak mot Google Video.

Både Google Video og Youtube er eid av Google. Googles egen videotjeneste har nok levd litt i skyggen av storebror Youtube siden oppkjøpet for en tid tilbake. Nå stormer det imidlertid rundt Google Video igjen.

Harry Potter og Die Hard

En uavhengig gruppe går til sak mot Google for det de mener er brudd på opphavsretten. Gruppen har funnet alt fra TV-programmer til helaftens filmer på videotjenesten. Til og med storfilmer som «Live Free or Die Hard» og «Harry Potter og føniksordenen» har blitt lagt ut.

Film, TV og konserter

The National Legal and Policy Center (NLPC) er en ideell organisasjon som forsøker å kartlegge etikk og ansvar i forhold til det offentlige liv og innad i bedrifter. Gruppen utga for noen dager siden en liste over 50 filmer, TV-programmer og konserter som ligger ute på Google Video. På listen var blant annet flere episoder av «The Office» og filmen «Hollow Man 2».

Begrenset ansvar

Den eneste måten å få fjernet åndsverksbeskyttet materiale fra Google Video på, er ved at eieren av åndsverket sender en formell klage. På grunn av DCMA (Digital Millennium Copyright Act), en lov som omtaler opphavsrett på digitale arenaer, er tjenesteleverandørers ansvar for brudd på opphavsretten begrenset. Til gjengjeld plikter tjenesteleverandører å fjerne materiale som bryter med opphavsretten når det først er funnet.

Vanskelig å vite hva som er ulovlig

Googles svar på anklagene er at eierne av materialet må ta kontakt for at det skal fjernes. Ifølge Googles talsmann, Gabriel Stricker, er det fullt mulig at eierne faktisk ønsker at materialet skal ligge på Google Video. Samtidig sier Stricker at de jobber fortløpende med en automatisk varsling av ulovlig materiale som skal løse slike problemer.

Google skjuler seg

Lederen av NLPC, Ken Boehm, mener at Google skjuler seg bak lovverket når de krever formelle henvendelser fra materialets eiere. Nytt materiale dukker opp på Google Video hver dag, forteller han videre. Samtidig som Boehm forstår at det kan være vanskelig å vite om alt materialet bryter opphavsretten, sier han at man ikke behøver å være matematiker for å vite at mye av det ligger der uten eierens viten eller vilje.

Kilde:
Infoworld.com

Stikkord: Google, opphavsrett, streaming