Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dagbladet i Google-trøbbel

Pyntet på Google-rankingen med tomme sider og skjulte menyer.

Det er mange penger å tjene på å hjelpe bedrifter frem i resultatlistene til søkemotorer. Av de vanligste teknikker er rett og slett å sørge for at sidene inneholder korrekte beskrivelser og emneord(metadata), slik at de enklere kan søkes frem.

Resultatjuks

Av teknikkene som ses på med ublide øyne er i bunn og grunn alt som går ut på å forsøksvis «forfalske» resultatene. Ved å kjøre forskjellige sett sider for brukere og søkeroboter har man for eksempel begått et overtramp. Metodene for å jukse seg til topps er mange og forholdsvis utbredte.

Flere kjente navn

Et av selskapene som tjener gode penger på å hjelpe folk frem i søkeresultatene heter Prioritet.no. Kundene er blant andre Dagbladet, Røde Kors og Prior. I de fleste tilfeller er slik optimalisering av det gode, ettersom det i praksis hjelper besøkende å finne det de leter etter.

Skjulte menyer og tomme sider

I noen tilfeller går det dog for langt. Det er her SEO Spam Cops kommer inn. De analyserer nettsider for å se om det har blitt brukt mistenkelige teknikker for å få fortrinn på de store søkemotorene. Fra april i år har gruppen analysert sidene til Prioritet.no. Resultatene, som altså inkluderte skjulte menyer og tomme sider, ble siden rapportert til Google.

Både BMW og Bolia har blitt tatt

Google er slett ikke ukjent med problemet og har tidligere bannlyst både det danske selskapet Bolia og det tyske bilmerket BMW for liknende overtramp. Resultatet i Prioritet-saken er så langt at selskapets egne sider nå er fjernet fra søkemotoren.

Gisle Hannemyr ved Institutt for Informatikk sier til NRK at Google nå sannsynligvis vil gå Prioritets kunder nærmere etter i sømmene. Dersom det viser seg at disse har brukt ulovlige metoder vil de også bli sperret.

Flere av Prioritets kunder i fare

Flere av selskapets kunder, inkludert Kjendis.no, var med som eksempler i rapporten som fikk Google til å se rødt. Dermed står altså Dagbladet, Yara, Røde Kors, Prior og flere andre i fare for å miste sine plasseringer i Googles søkeresultater.

Kilde:
nrk.no
seospamcops.wordpress.com