Dette plasteret kan erstatte batterier

Annonse


Brenselcelle til mobilen

Brenselceller har lenge vært en hellig gral for produsenter av mobilt utstyr. Batteriene har blitt den begrensende faktoren for alt fra mobiltelefoner til bærbare datamaskiner.

Gammelt konsept
Toshiba har tidligere vist frem bærbare PCer drevet av sprit, men løsningene har ikke akkurat vært elegante. Størrelsen på brenselcellene har så langt vært det store problemet. Dette har det svenske selskapet MyFC gjort noe med.

Lang tale- og standby-tid
I forhold til batteridrift skal brenselcellen fra MyFC doble mobilens taletid på én drivstoffampull. I fremtiden håper selskapet å kunne firedoble kapasiteten.

Prosjektet startet for fire år siden på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Målsetningen var å krympe brenselcellene til en slik størrelse at de egnet seg i bærbare enheter.

Annonse


På størrelse med et plaster
Selskapet har i dag to prototyper av brenselcellen, og jobber med en tredje som skal være det ferdige designet. Brenselcellen, som er til forveksling lik et plaster, er en såkalt passiv brenselcelle. Foruten størrelsen er en annen av brenselcellens fordeler plasseringsvennligheten. Fordi den er fleksibel spiller det ingen rolle om den sitter på en flat eller buet overflate.

Store ambisjoner
Anders Lundblad har vært med prosjektet helt siden startfasen, og startet MyFC etter at det ble søkt patent for brenselcellen. Til IDG.se sier han at målet er å slå gjennom på bred front, men at det nok vil ta litt tid før brenselcellen er i alle butikker.

Kilde:
IDG.se

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse