Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Straff for falsk nett-ID

Et nytt lovforslag som skal stoppe ID-tyveri kan i samme slengen forby deg å opptre med fiktivt navn på nett.

Et et lovforslag fra Datakrimutvalget heter det at du skal kunne straffes for å opptre under et annet navn enn ditt eget på nettet.

– Blir for uklart

Datatilsynet mener at utkastet til lovforslaget er helt uholdbart.

– Jeg tror ikke hensikten til Datakrimutvalget er å straffe ungdommer som bruker «nickname». Men dette blir for uklart. Vi oppfordrer jo unge til å beskytte seg mot uønsket oppmerksomhet på nettet ved å bruke fiktive identiteter, sier seniorrådgiver Guro Slettemark i tilsynet til Dagsavisen.

Både de største nettstedene og presseorganisasjonene i Norge har diskutert om man bør kreve at innsendere i forum og blogger oppgir fullt navn. Ikke bare innad til redaksjonen, men også utad mot leserne. Dette mener noen vilo heve kvaliteten på nettdebattene ved å renske ut de mest useriøse og sjikanøse innleggene.

– Faslke navn beskytter

Flertallet synes likevel å mene at ytringsfriheten ville lide dersom man utelukket anonyme innlegg, og at langt færre ville våge å delta.

Om teksten i lovutkastet skulle nå Stortinget og til og med bli vedtatt, blir du neppe straffet for å kalle deg Donald Duck eller Klara Klok. Forslaget tar først og fremst sikte på å ramme identitetstyveri med tanke på økonomisk vinning.

Likevel mener Datatilsynet at teksten er så uklar at den kan komme til å kriminalisere vanlige ungdommer som deltar i debatt på nettet. de mener bruk av fiktiv autoritet også er en beskyttelse nettopp mot ID-tyveri.

Stikkord: internett