Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mye, mye raskere Internett

En gruppe forskere har klart å sende data med en hastighet på 9,08 Gigabit pr. sekund mellom Tokyo, Amsterdam, Seattle og Chicago.

Dette er ny rekord i forflytting av data gjennom det nettet vi i dag kjenner som Internett.

Tett på teoretisk grense

Forskerne får etter alt å dømme beholde denne rekorden. For den teoretiske fartsgrensen med dagens Internett er på 10 Gigabit pr. sekund.

Skal man over denne hastigheten må det bygges et helt nytt, eksperimentelt nett. Det er imidlertid fullt mulig, og forskerne anslår 100 Gigabit pr. sekund som realistisk.

Internett 2

Innledningsvis oppnådde forskerne 7,67 Gigabit pr. sekund. Ved å tukle litt med IP-protokolllen klarte man å prersse hastigheten opp i 9,08 Gbps.

Forskerne brukte den nye IPv6-protokollen (også kalt «Internett 2», som på sikt er ment å erstatte dagens IPv4. Denne protollen gir fordeler i form av et bedre adressesystem. Tidligere fartsrekorder er satt med IPv4.

Verden rundt

Det er 98 prosent av den teoretiske hastigheten i det nettverket vi kjenner som Internett i dag.

Høyhastighetsdata ble først sendt fra universitetet i Tokyo til Chicago. Deretter til Chicago, Seattle og Amsterdam. Og så tilbake til Tokyo. Til sammen ble dataene sendt 321 868 kilometer.

HD-film på 30 sekunder

Den ekstreme hastigheten innbærer rent praktisk at en HD-film (kinokvalitet) som det i dag tar to dager å overføre, bare tar 30 sekunder med hastigheten som forskerne oppnådde.

Og klarer de å få satt opp 100 Gbps-nettverket sitt, vil filmen kunne overførers på bare en brøkdel av disse 30 sekundene.

Kilde:
BetaNews.com

Stikkord: hastighet, internett