SKANDALE: Britisk hysj-tjeneste var ikke helt heldig med e-postvarlsingen sin.

Annonse


Terrorvarsling ble spam-skandale

Det hele så ut som en god idé da den britiske sikkerhetstjenesten MI5 før helga lanserte sin terrorvarsling pr. e-post. Det brukerne ikke visste, var at systemet sendte opplysninger videre til det amerikanske selskapet Whatcounts.

Spam lukter vondt

Dette ble avløst av bloggen Spyblog, som spesialiserer seg i å gå sikkerhet og antiterror i sømmene. Kort tid etter ble det en stor sak i britiske medier, både i BBCs TV-sendinger og i storavisenes søndagsutgaver.

Firmaet MI5 bruker spesialiserer seg i å sende ut e-postreklame – på godt norsk spam eller søppelpost. det er vanligvis ikke et fenomen som regjeringer liker å bli assosiert med. tvert om har britiske så vel som norske myndigheter innført strenge lover mot den slags.

Iransk kone

Britisk presse har også stilt spørsmål ved ledelsen av firmaet. Direktøren David Geller har iransk kone, noe som i følge den samme pressen burde bekymre sikkerhetstjenesten.

Annonse


Dette til tross for at det ikke er påvist noen forbindelse mellom Gellers kone Cathy Geller og regimet i Teheran. Og at Geller selv ikke var klar over at han hadde hennes Majestets Hemmelige Tjeneste som kunde før britiske journalister begynte å ringe.

Får konsekvenser

Ytterligere et britisk selskap – mailtrack – er involvert i e-postdistribusjonen. Også dette selskapet beskjeftiger seg med markedsføring gjennom e-post.

Skandalen har nå nådd politikerne i Whitehall, og vil trolig få følger for ledelsen i MI5. Sikkerhetstjenesten har allerede gitt brukerne muligheten til å være anonyme, og vurderer nå hele tjenesten på ny.

Meningen med terrorvarslene var å informere borgere som ønsket det om hvilken farenivå britiske myndigheter til en hvert id opererte med, slik at befolkningen kunne ta sine forholdsregler.

Kilder

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse