LITEN SAK: Den beskjedne størrelsen gjør det   lett å rote bort shuffle-en. Man merker ikke at den ligger i lomma.

Annonse


Test: iPod Shuffle 2

– Wow! Den var liten. Oj, så liten den var. Det er reaksjonene jeg har møtt fra omverdenen de dagene jeg har hatt testeksemplaret av Apples iPod Shuffle til rådighet.

Den første Shuffle-modellen fra Apple var på størrelse med en pakke tyggegummi, og selv om den ikke hadde skjerm ble den lille flashminnebaserte spilleren en kjempesuksess. 10 millioner slike spillere er solgt i de snart to årene den har vært på markedet.

15 gram

Nå håper Apple å gjenta suksessen med en spiller bygd på samme prinsipp, bare mye mindre. Spilleren, som kun veier 15 gram, er 4 centimeter bred 2,7 centimeter høy og 0,5 centimeter tykk – 1 centimeter med festeklipsen, som dekker hele baksiden av spilleren. Jeg fant ut at den like gjerne kunne ligge i lomma mens hørte på musikk, selv om den nærmest ber om å bli festet på klærne under bruk.

Siden spilleren ikke har skjerm har du ingen mulighet til å se hva du spiller, eller velge låter. Rekkefølgen på låtene er enten tilfeldig, i shuffle-posisjon, eller de spilles av i den rekkefølgen du har lagt dem inn.

Annonse


Etter 10 minutters bruk ble den satt i shuffle-modus, og der har den vært siden. Om man liker musikken man har liggende er det revnende likegyldig hvilken rekkefølge den spilles av i. Og jeg liker å ikke vite hvilken låt som kommer neste gang.

Shuffle 2 med dockingstasjon.

12 timer

Apple forlanger 699 kroner for denne modellen, 500 mindre enn førstegenerasjons-modellen. Og kjøper du den på Applestore får du med gratis inngravering. Lagringsplassen er den samme som på forgjengeren, en flashdisk på 1 GB. Spilleren kobles til datamaskinen ved hjelp av en liten dock som kobles til USB-porten. For å overføre musikk til iPoden må den plasseres i docken, som også fungerer som ladestasjon.

Batteritiden er oppgitt til 12 timer. Noe som stemmer bra. Etter en opplading på fire timer spilte den i 12 og en halv time på full guffe før det ble stille.

Enkel

Med 1 GB lagringsplass har den plass til drøyt 200 låter, eller rundt 20 CD-er, for den som tenker i de baner.

Spilleren er minimalistisk så det holder og veldig enkel i bruk. Play/pause, volum, og neste eller forrige sang er det du kan klikke på.
For å låse spilleren holder man ganske enkelt play-knappen inne i tre sekunder. Samme manøver gjentas når man vil låse den opp.

Minimalistisk stil.  Her er det ikke en knapp for mye.
(Ill.: Foto: Per Ervland)

Overføring av musikk gikk smertefritt og raskt med iTunes 7.0.2. Jeg brukte fire minutter på å overføre 911 MB musikk, fordelt på rundt 170 låter.

Vinner

Dessverre følger ikke Apples nye øreplugger med denne modellen, men lyden er likevel i samme klasse som nanoen jeg sammenlignet med. Altså veldig god. Men enda bedre ble det selvsagt med et par Shure EC3. Og den lille størrelsen til tross, Shuffle 2.0 spiller høyt. Mer enn høyt nok.

Spilleren kan brukes som flashdisk, men det er lite praktisk siden du må drasse med deg docken for å utnytte muligheten.

Jeg falt for denne dingsen og tror Apple har en vinner her. Størrelse, design og pris gjør den til en moderne klassiker som trolig vil selge bedre enn forgjengeren. En perfekt nummer to-iPod og en garantert juleslager.