Hopp til navigasjon Hopp til innhold
IKKE SONEFRITT: Verken Blu-ray, HD DVD eller DVD blir sonefrie med det første. (Ill.: Illustrasjon: Per Ervland)

Ny teknologi kan drepe formatkrigen

Britiske forskere har kommet fram til en ny DVD-plate som har plass til alle formater og er rimelig i produksjon.

Britiske New Medium Enterprises (NME) står bak det som kalles et gjennombrudd i jakten på en DVD-plate som er rimelig i produksjon og kan inneholde én film i tre formater samtidig.

Mye feil gir dyre plater

Problemet med de flerformatsdiskene som er presentert hittil, er at opptil 50 prosent kommer med produksjonsfeil og må kasseres. Dette innebærer at produksjonskostnadene blir svært høye.

Dette skal ikke være noe problem med NMEs nye løsning. Platen koster ni cent (60 øre) å produsere, mens en vanlig DVD-plate koster seks cent (40 øre) å produsere. Dagens flerformatsplater koster 2-3 kroner i produksjon.

Slutt på formatkrigen?

Hittil har formatkrigen mellom Blu-ray og DVD i stor grad dreid seg om hvem som har de store filmselskapene med på laget. Det har vært ventet at innholdet vil avgjøre hvilket av de to formatene som overlever på sikt.

Platene fra NME kan imidlertid torpedere hele formatkrigen. Dersom flerformatsplater blir såpass billige i produksjon at de blir det foretrukne formatet, er det ingen grunn til at ikke begge formater kan overleve parallelt. I og med at filmselskapene stort sett følger lommeboka, er det grunn til å tro at de fleste vil adoptere dette diskformatet etter hvert.

Lagrer i dybden

Filmene på en DVD-plate lagres på forskjellige dybder i platen, avhengig av teknologien. Blu-ray lagrer informasjon på 0.1 millimeter, mens HD DVD lagrer informasjon på 0,6 millimeter. Dagens plater fra NME har plass til en film på to timer i alle formater. Dersom filmen er lenger må det brennes to lag for hver format. Disse lagene er nødt til å ligge svært nær hverandre i dybde.

ITavisen skrev i forrige uke at Warner Bros. har søkt patent på konseptet flerformatsdisker. NME ser ikke dette som noen trussel. Tvert imot er de glade for at Warner med sin søknad viser seg villige til å satse på teknologien.

Kilde:
News.com

Stikkord: blu-ray, dvd, formatkrigen, hd, lydogbilde