Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Passerer snart Caplex

Wikipedia har passert 50 000 artikler på norsk. Til sammenligning har nettutgaven av Caplex 64 000 artikler.

De tradisjonelle leksikonutgiverne frykter likevel ikke konkurransen fra det internasjonale, brukerdrevne gratis-leksikonet Wikipedia. Til det er kvaliteten for varierende og innholdet for upålitelig, mener de.

– Ideologisk krigsarena

– Veldig mye av stoffet er sant og korrekt fremstilt. Problemet er at du ikke vet hvilke artikler det gjelder. Det er en risikoidrett å stole på Wikipedia, sier hovedreaktør Petter Henriksen i Store Norske leksikon til Aftenposten.

Som eksempler trekker han fram artiklene i kjølvannet av Yassir Arafats død, som ble rene krigsskueplassen med helt ulike opplysninger, avhengig av skribentenes ideologiske og geografiske ståsted i forhold til den palestinske lederen.

– Stadig bedre kvalitet

Et annet eksempel er amerikanske politikere, som ble så ivrig opptatt med å endre opplysninger om seg selv og sin politikk at Wikipedia til slutt måtte stenge for IP-adressene til Kongressen.

Wikipedias norske talsmann Chris Nyborg mener derimot at antallet signerte og dokumenterte artikler øker, og at dette bidrar til å heve nivået.

Det største norske nettleksikonet er forsatt Store Norske, som har 150 000 artikler på nettet. Leksikonet har hele 300 000 abonnenter – de fleste av dem tilknyttet gjennom arbeidsplasser.

Stikkord: internett