Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Kjøper ikke DRM

Fri programvare-guru Richard Stallman kjøper verken CD-plater eller DVD med kopisikring. iTunes tolererer han – til nød.

I et intervju med linuxp2p.com sier Stallman at han avviser all form for DRM (Digital Rights Management). Med andre ord kopisikring slik vi kjenner det fra filer du laster ned via iTunes eller MSN, samt enkelte CD-plater og de aller fleste DVD-plater

To varianter

Stallman deler DRM inn i to: Digital Restrictions Management, digitale media som legger bånd på kopiering, og Digital Inconvenience Management, digitale media som bare gir litt ekstraarbeid om du vil kopiere og dele.

CD-plater og DVD-plater tilhører første kategori. Her legges det begrensninger på brukerens rett til å kopiere.

– Vekk med alt

iTunes og MSN lar deg kopiere sine beskyttede AAC- (Fair Play) og WMA-filer (Microsoft-DRM) til standard lyd-CD. Som igjen kan rippes til et annet format som kan distribueres fritt.

I følge Stallman er MP3 ikke et slikt format, siden det er patentert. Han vil vekk fra alle former for kopibeskyttelse og patenter.

Samtidig er han nå skeptisk til Creative Commons, som er en form for fleksibel opphavsrett. Grunnen er at det stadig dukker opp CC-lisenser med strenge restriksjoner på kopiering.

Stikkord: linux, lydogbilde