Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Åpen kode-rival til iTunes

Det mye omtalte musikkprogrammet Songbird kan bli en farlig konkurrent til iTunes. Nå er det klart for gratis nedlasting.

Songbird
Forhåndsreklamen har vært formidabel, og uttrykk som «MP3-verdenens svar på Firefox» har blitt brukt. Nettleseren Firefox har som kjent spist seg kraftig inn i markedet til Microsofts Internet Explorer. Nå håper folkene bak Songbird at de skal klare det samme når det gjelder Apples dominerende MP3-spiller for PC og Mac.

Åpen kildekode

Likhetene er der. For i likhet med Firefox er Songbird bygget på åpen kildekode-prinsippet. Det vil si at programvaren fritt kan videreutvikles og forbedres av hvem som helst – forutsatt at forbedringene er tilgjengelige for andre som vil gjøre ytterligere endringer.

En slik strategi har vist seg å gi gode resultater. Ikke bare for Firefox, men en lang rekke andre programmer som mange har nytte av som alternativer til de store kommersielle produktene. Det finnes både gratisvare og kjøpevare som lages etter dette prinsippet.

Alt unntatt DRM

Den første versjonen fungerer bare med Windows, men også Linux- og Mac-versjoner ventes å komme etter hvert. Det dreier seg om en tidlig testversjon, så feil og mangler må påregnes. Allerede nå rapporteres det om hyppige krasj.

Både MP3, AAC, OGG, FLAC, WMA støttes i programmet. Du kan imidlertid ikke spille av beskyttede filformater som Apples AAC med Fairplay eller Microsofts WMA med DRM.

Sømløst mot nettet

Vi kjenner igjen funksjoner som smarte spillelister, miksemuligheter og organisering på artist, sjanger og kvalitet fra iTunes. Men i tillegg har Songbird unike funksjoner som avspilling av musikkfiler direkte fra en webside og sømløs avspilling uansett om kilden er din egen harddisk eller nettet.

Programmet finner du på Songbirdnest.com

Stikkord: lydogbilde, mp3