Hopp til navigasjon Hopp til innhold

iPod-brukere saksøker Apple

En amerikansk gruppe saksøker Apple fordi de mener maksvolumet på iPod må senkes for å unngå hørselskader.

DLO iBoom iPod boombox
Tidligere har Apple blant annet blitt saksøkt på grunn av nanoens tendens til å få riper. Nå har en gruppe amerikanere, med John Kiel Patterson fra Louisiana i spissen, beskyldt selskapet for å skade amerikanernes hørsel.

Ingen har blitt døve

Vi snakker ikke om at noen har vært å uheldige som den 15 år gamle rogalandsjenta som ble døv på det ene øret etter at statisk elektrisitet ladet seg ut i MP3-spilleren hennes. Saksøkerne denne gang mener iPods maksvolum på 115 desibel er altfor høyt, og vil ha tallet redusert til 100.

I Frankrike har Apple blitt tvunget til å redusere volumet på sine MP3-spillere til maks 100 desibel etter pålegg fra myndighetene. Saksøkerne vil også tvinge Apple til å ha høretelefoner med ekstern støyreduksjon som standard til iPod.

– Svært skadelig nivå

En amerikansk undersøkelse har tidligere vist at det kan være svært skadelig å bli utsatt for lyd på 115 desibel i mer enn 28 sekunder hver dag. 100 desibel kan også være skadelig dersom man utsetter seg for det for lenge. Først ved 85 desibel sier ekspertene at det er OK å utsette seg for langvarig eksponering.

Apple har allerede advarsler mot hørselskader ved for høyt volum i sine bruksanvisninger. Så spørs det om retten sier det er nok, eller om den pålegger selskapet ytterligere tiltak for å beskytte amerikanerne mot seg selv.

Kilder:

News.com

Information Week

CNN.com

Stikkord: mp3