Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Google får sensur-pepper

Amerikanske politikere og menneskerettsgrupper kritiserer datagigantene Google, Microsoft, Cisco og Yahoo for å samarbeide med Kina om sensur av internett.

Datagiganter kritiseres for å godta sensur i Kina

I en høring i menneskerettighetskomiteen i Kongressen ble selskapene beskyldt for å sette profitten over demokratiske prinsipper i sine forsøk på å få fotfeste på det kinesiske markedet.

Gjør som Kina vil

Både Google og Microsoft har innrømmet at de har etterkommet kinesiske myndigheters krav om systemer for å sensurere internett.

Yahoo ble i fjor beskyldt for å gi regjeringen i Kina informasjon som gjorde at de kunne finne, og fengsle, en kritisk kinesisk journalist.

Cisco, som lager nøkkelutstyr for internett, er også beskyldt for å hjelpe den kinesiske regjeringen med å oppspore dissidenter på nettet.

– Profitt over prinsipper

? Med all sin makt og innflytelse har de bøyd unna for Beijings krav og satt sin egen profitt over demokratiske prinsipper, sa kongressrepresentant Tim Ryan, som ledet høringen.

De fire selskapene avslo invitasjonen om å være med på møtet. Men i et felles brev ber Microsoft og Yahoo om hjelp fra den amerikanske regjeringen til å løse problemet med de kinesiske sensurkravene.

I ITavisen Podcast 025 kan du høre et intervju med Googles Norden-sjef, der vi blant annet tar opp sensur-spørsmålet

Stikkord: internett