Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kina-Google sensurerer øl

Falun Gong-sider, ølmerker, engelske grevskap og Den Himmelske Freds Plass. Google favner bredt når de sensurerer på vegne av kinesiske myndigheter.

Google
Nettstedet News.com har sjekket hva som egentlig sensureres på den kinesiske versjonen av Google, google.cn. Googles iver etter å etterkomme kinesiske myndigheters krav om sensur gir til tider absurde utslag.

Bryter løfter

Stikk i strid med hva Google-gründer Sergey Brin tidligere har lovet, får heller ikke brukerne vite om at sider er utelatt fra søket.

En av de offisielle forklaringene på den kinesiske sensuren er den offentlige moral. At pornosider derfor blir filtrert ut er muligens ikke overraskende. Men hva galt det britiske grevskapet Essex har gjort, foruten å ha tre sammenfallende bokstaver i navnet, vites ikke. Ølmerket Guinnes er også frosset ut av det gode selskap, mens amerikanske Budweiser er inne i varmen.

Sperrer for Falun Gong

Søkehungrige kinesere ble også stengt ute fra hele serveren til Pennsylvania Engineering School, da denne blant millioner andre ting også hoster en Falun Gong-vennlig side.

Søker du på «Den himmelske freds plass» får du opp Wikipedia-artikkelen om opptøyene, inkludert det berømte bildet av studenten som stiller seg rett foran et panserkjøretøy. Imidlertid får du ikke opp Tsquare.tv, en nettside som støtter opprørsbevegelsen.

Ripe i lakken for Google

Det kan også se ut til at man får forskjellige søkeresultater ettersom man skriver inn søkeordene på engelsk eller kinesisk. For Google, som har Don’t be evil som et av selskapets mottoer, var det en kontroversiell beslutning å gå med på kinesiske myndigheters sensurkrav.

Kilde:

News.com

Stikkord: internett