115 megapiksel-kamera

Annonse


Bygg ditt eget toppkamera

115 megapiksel-kameraAmerikaneren Michael Golembewski titulerer seg som kunster og «interaksjonsdesigner». Han lager spesialsydde kameraer for helt spesifikke oppdrag. I så måte er det han holder på med bare for spesielt interesserte.

Skanner til 599 kroner

Men det er likevel interessant at man ved hjelp av billig og lett tilgjengelig utstyr kan bygge kameraer med en oppløsning som man bare kan drømme om i kameraer som er tilgjengelige i fotobutikken.

Golembewskis siste kamera er bygget rundt en Canon Canoscan LIDE 20 skanner, som koster 599 kroner i Norge.

Pappkasse og limbånd

Mer vriene å få tak i er delene til et eldgammelt Horseman-kamera, men i prinsippet kan det brukes linser, blendere etc. fra alle typer kameraer.

Annonse


Det første kameraet vår mann bygde besto av en pappkasse, noen limbåndbiter og den billigste skanneren han kunne finne.

Ikke egnet til sport

Oppløsningen er på imponerende 115 200 000 piksler – altså over 115 megapiksler. Til sammenligning leveres dagens toppkameraer for amatørmarkedet med rundt 8 megapiksler.

Den store ulempen er likevel tiden det tar å registrere bildet – fra 15 sekunder til fem minutter. Man kan trygt si at kameraet ikke egner seg til action-fotografering. Og spørsmålet er hvor praktisk det er å dra med seg en bordskanner på ferie…

Bildene blir heller ikke spesielt bra, om skarpheten betyr noe. De er sterkt forvrengte, men det fungerer trolig godt i kunstnerisk øyemed.

For nærmere opplysninger:
The Scanner Photography Project

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse