Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Så kjapt bedømmer vi nettsider

Vi bruker ikke mer enn 1/20 sekund på å bestemme oss om vi liker et nettsted eller ikke, viser ny forskning.

Webdesignere bør bite seg merke i viktigheten av skape et godt førsteinntrykk fra første sekund. Eller før.

Raske slutninger

En rapport publisert i tidsskriftet Behaviour and Information Technology trekker den overraskende konklusjonen at vi ikke trenger å se et nettsted på skjermen i mer enn 50 millisekunder for å danne oss et vedvarende inttrykk av sidens estetiske appell.

Forskerne ved Carleton University i Ottawa, Canada, sier selv de hadde regnet med at det ville ta minst ti ganger så lang tid før man i det hele tatt fikk med seg noe som helst.

Frivillige ble spurt om å rangere en sides estetiske kvaliteter etter å ha sett den i bare 1/20 sekund. Svarene ble så sammenlignet med vurderinger gitt etter en lengre og mer grundig kvalitetsvurdering av siden. Konklusjonene viste seg stort sett å være sammenfallende.

Halo-effekten

Forskerne peker på en kjent psykologisk effekt, som tilsier at hvis førsteinntrykket er godt, er det større sjanse for at man liker siden også etter nærmere analyse. Dessuten later folk til å også vurdere innholdet høyere på websider som tar seg godt ut.

Folk liker nemlig å ha rett, og vil ha en tendens til å fortsette å like sider som har gitt et godt førsteinntrykk, om ikke annet for å klappe seg selv på ryggen og forsikre seg om at sin opprinnelige vurdering var riktig.

Kilde:
BBC

Stikkord: internett