Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny GPL-lisens foreslått

Fri-programvareutviklerne får en ny og oppdatert General Public Lisense (GPL) å forholde seg til, blant annet med forbud mot bruk av DRM.

Gnu Logo
GPL-lisensen ble opprettet av Richard Stallman for GNU-prosjektet i 1989.

Hensikten med GPL er å gjøre det mulig å gi ut programmer under en lisens som sikrer full innsynsrett i kildekoden og anledning for alle til å redistrubere og/eller gjøre endringer i programmet. Når GPL-beskyttete programmer modifiseres og videredistruberes, forlanges det av det såkalte «copyleft»-prinsippet at også disse nye programmene lisensieres under GPL.

v3

Nå har Stallman & Co. skrevet utkast til den tredje utgave av GPL.

De største endringene i v3.0 går på utvidelsene av lisenskompabilitet for å gjøre det lettere å kombinere GPL-prosjekter med kode fra andre gratisprogrammer, og ekstra klausuler som skal forhindre at det brukes patenter for å restriktere gjenbruk av modifiserte GPL-programmer.

Du kan lese hele utkastet til GLP 3.0 på Free Software Foundation.

Bannlyser DRM

Dokumentet inneholder også uttalt motstand mot bruk av DRM (Digital Rights Management).

– DRM er ondsinnet og kan aldri tolereres, og dets hensikter står i direkte opposisjon til våre egne. Med den nye GPLen kan vi forhindre slike perversjoner eller korrupsjon av programvaren vår, sa Stallman da 3.0-utkastet ble fremlagt i Boston 16. januar.

Kilde:
eWeek

Stikkord: linux, programvare