Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mer DAB i Danmark

Mens svenskene skrur av og nordmennene nøler, har nå danske besluttet øke digitalradioutbyggingen fra 80 til 100 prosent.

Bransjeorganisasjonen DAB Danmark har underskrevet ny kontrakt med utbyggerselskapet Broadcast Service Danmark om å sette ut 20 nye sendere i løpet av de neste to årene. Dermed vil DAB-nettet dekke et større område i Danmark enn det nåværende FM-nettet.

Store ulikheter

DAB (Digital Audio Broadcasting) er en av flere plattformer for digital, bakkebasert lydkringkasting. Alternativene er blant annet HD-Radio (digitalisert FM) og DVB-H (et radio-sideprodukt til den digitale TV-standarden DVB).

I Skandinavia for øvrig har finnene lagt DAB på is, kanskje fordi Nokia har valgt DVB-H i sine mobiltelefoner. Svenskene valgte like før jul å skru DAB-nettet helt av, for i stedet å utbedre FM-nettet. Dette til tross for at de hadde bygget ut DAB til 80 prosent, med 35 prosent av det operativt. (Alle tall gjelder befolkning, ikke areal).

Giske vil ikke skru av

I Norge er DAB-nettet også snart utbygd til 80 prosent. En rapport fra en arbeidsgruppe nedsatt av Statens medietilsyn konkluderte like før jul med at DAB er det beste alternativet. Samtidig anser man det som en forutsetning at FM-nettet skrus av innen 2014.

Kulturminister Trond Giske svarte i et brev til NRK at han ikke ønsker å skru av FM-nettet. Dermed er DAB-situasjonen fortsatt noe uavklart i Norge, selv om det er overveiende sannsynlig at NRK, P4 og Kanal 24 får viljen sin.

Kilder:
Jyllandsposten
Digi.no

Stikkord: lydogbilde