Hopp til navigasjon Hopp til innhold
macworld06

Vi prøver de nye Intel-Mac’ene

Apple lanserte to nye maskiner med brask og bram denne uken. Vi har tatt en nærmere titt på dem.

macworld06
MacWorld 2006/San Francisco (ITavisen.no): For det skjedde en liten datarevolusjon her borte denne uken. Det er tross alt ikke hver dag en av de mest interessante IT-selskapene lanserer helt ny arkitektur på sine maskiner.

Men Apple hadde lenge slitt med dårlig hastighet på sine maskiner og overgangen til Intel-prosessorer fra PowerPC-prosessorer var helt nødvendig. Det ser man også på de interne målingene som Apple presenterte. Den nye iMac’en er to til tre ganger raskere enn G5-versjonen og MacBook Pro er hele fire til fem ganger raskere enn de tidligere PowerBook-modellene.

Identiske maskiner

Etter lanseringen til Apple var det faktisk flere skuffede fjes, siden selskapet hadde valgt å beholde designet på maskinene. Selv om de vel er de stiligste maskinene på markedete hadde flere håpet at en markant arkitekturendring også ville bety endring i designet.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Allikevel har nok Apple trukket det lengste strået. For det viktigste for selskapet er å få folk til å forstå at det fremdeles er snakk om Mac-maskiner, selv om Intel står for prosessorene. Ved å beholde designet er det lettere å overbevise folk om dette, så får heller vi andre vente til neste generasjon for spennende designendringer.

Kjedelig iMac

Av de to maskinene som ble lansert er iMac den kjedeligste. Den har tross alt ingen store endringer, bortsett fra doblingen av hastigheten, som man uansett ikke skal kimse av. Vi har testet den nye maskinen litt og det meste ser nå ut til å gå langt raskere enn tidligere.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ellers er det nå mulig å koble til 23-tommer Apple Cinema HD Display via den nye mini-DVI-utgangen. Funksjonen utvidet skrivebord gjør også at nye iMac-brukere kan mer enn doble sitt tilgjengelige skjermområde.

Bærbar revolusjon

Når det gjelder den nye bærbare maskinen til Apple er det imidlertid snakk om en liten revolusjon. For firedobling av hastigheten er så godt som utrolig, og etter å ha testet den litt virker det helt utrolig. Alle programmer ble satt i gang, operasjoner ble kjørt med en HD-video (720p) kjørende i bakgrunnen. For en som har slitt med en PowerBook i snart ett år virker dette som en helt ny verden.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Men MacBook Pro har også fått et par andre forbedringer. Blant annet setter vi stor pris på den nye strømtilkoblingen MagSafe som er festet med magneter. Dette gjør at man slipper at den går i gulvet hvis man hekter benet i ledningen.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Den kommer også med mediesenterteknologien FrontRow, som med en fjernkontroll gjør dette til et godt alternativ til Windows Media Center. Tredje store endring er det innebygde iSight-kameraet som gjør at man kan kjøre videokonferanser uten eksternt webkamera.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Gleder oss

Etter å ha fått tatt disse maskinene i nærmere øyesyn gleder vi oss til fortsettelsen. For Apple har lovet å bytte ut alle de eksisterende modellene sine dette året og med den hastigheten vi har vært vitne til her borte bør PC-produsentene skjelve i buksa.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Det er bare et par punkter igjen før Mac tar over verdenen. Det første er prisen, som fremdeles er ganske drøy. Det andre er dårlig samhandling med Windows, som tross alt er de facto-standard over hele verden. Sistnevnte er nok uansett et vanskelig problem å løse.

Gjør de imidlertid et par grep på begge disse områdene vil nok markedsandelen til Apple øke drastisk i årene fremover.