Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spielbergs DRM-tabbe

Det er godt mulig Spielbergs nye filMunich er prisverdig, men det blir ingen BAFTA-pris så lenge kopibeskyttelsen hindrer juryen fra å se den.

Munich
De som følger med på slikt vet at fildelingsnettverkene får friskt påfyll av høykvalitets DVD-kopier av kinoaktuelle filmer rundt nyttårstider. Årsaken er at tiden for de store prisutdelingene nærmer seg.

Filmselskapene sender nemlig håpefullt ut tusentalls av kopier, såkalte «DVD-screeners», av toppfilmene sine til jurymedlemmer, i håp om å sanke inn stemmer og nominasjoner. Og det tar naturligvis ikke mange timene før en av disse filmene havner på avveie, og finner veien ut på nettet.

Låste plater på låste spillere

Derfor besluttet Academy of Motion Picure Arts and Sciences, som blant annet står bak Oscar-utdelingene, i fjor å begynne å sende ut filmene på spesialkrypterte DVD-plater. Disse platene lar seg kun spille av på spesielle DVD-spillere, som filmselskapene også har blitt nødt til å sende ut til jurymedlemmene.

Men filmbransjens forsøk på å bremse piratkopiering ser nå ut til å skape trøbbel for ingen ringere enn Steven Spielberg og Universal Pictures. Storfilmen Munich, som omhandler gisseldramaet der 11 olympiske utøvere fra Israel mistet livet i 1972, ble regnet som en potensiell kandidat til en rekke prisnominasjoner. Men i Storbritannia risikerer den å bli oversett – eller usett, rettere sagt – i den prestisjetunge BAFTA-prisutdelingen (den britiske versjonen av Oscar).

Problemet er nemlig at de nesten 5000 BAFTA-medlemmene som skal stemme frem og nominere filmer ikke får til å se kopiene av Munich som de har fått tilsendt. Ikke bare kom filmene for sent til første stemmerunde, angivelig på grunn av problemer i tollen, men samtlige utsendte DVD-plater ble også kodet med feil regionkode (og filmene lar seg såklart ikke spille på en vilkårlig sonefri spiller).

Million Dollar Baby-effekten

Kommentarer fra anonyme BAFTA-medlemmer kan tyde på at Munich dermed ligger tynt an til årets britiske prisutdeling, til tross for at PR-byrået bak filmen panisk har arrangert en håndfull ekstra-visninger av filmen i London.

BAFTA-medlemmene minnes fremdeles fjorårets tilfelle med Clint Eastwood’s Million Dollar Baby. Filmen ble ikke sendt ut på DVD til BAFTAs stemmeberettigete, og fikk derfor ikke en eneste nominasjon på de britiske prisutdelingene. Men bare en måned senere ble den Oscar-seremoniens store vinner.

Kilde:
Guardian

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde