Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sony-forlik godkjent

Sony BMG har lagt seg så flat at de knapt synes lenger. Nå er det kanskje endelig slutt på rootkit-skandalen.

For de som ikke har fått det med seg: Plateselskapet Sony BMG brukte en type kopisikring på sine platter som installerte programvare på PC-en.

Baluba de luxe

Programvaren minnet om et såkalt «rootkit», som brukes av virusmakere og som potensielt kunne slippe uvedkommende inn på maskinen.

Slikt blir det bråk av. Først protesterte sikkerhetsekspertene. Så forbrukerforkjemperne. Så Microsoft, som la inn en kur mot programvaren. Og til slutt myndighetene Texas.

Skandale på skandale

Etter flere forsøk på å legge ut programvare som bare gjorde vondt verre, måtte Sony ikke bare trekke tilbake platene som sto i hyllene i platebutikken, men også refundere alle plater som var solgt til kundene.

For riktig å vri kniven rundt i såret fant en gluping ut at en vanlige limbåndbit satte kopisikring ut av spill. I tillegg ble det påstått av deler av sikringspakken var stjålet fra DVD-Jon.

Harde betingelser

Betingelsene i forliket, som er inngått i staten New York, er som følger:

– Sony må gjøre tilgjengelig avinstalleringsverktøy for den omtalte kopibeskyttelsen.
– Sony må trekke CD-er med den omtalte kopibeskyttelsen fra butikkene.
– Sony får ikke lov til å samle informasjon om brukerne av disse CD-ene uten deres samtykke.
– Sony må kompensere alle som har kjøpt en infisert CD.

Forslagene til kompensasjon er erstatnings-CD-er, et kontantbeløp på ca. 50 kr eller gratis nedlasting av ett album valgt fra en liste på ca. 200. Et annet forslag vil gi nedlasting av ytterligere tre album fra kilder som iTunes.

Mer bråk i vente

I tillegg forplikter plateselskapet seg til aldri å bruke denne typen programvare mer.

Trøbbelet er likevel ikke slutt for Sony BMG. En rekke mulige saker i flere delstater venter på dem. Det er ikke gitt at alle disse godtar et forlik.

Kilde:
BBC

Stikkord: lydogbilde