macworld06

Annonse


Slik er iWeb

macworld06MacWorld 2006/San Francisco (ITavisen.no): Ryktene hadde sirkulert en stund og det var tross alt det neste logiske steget. Derfor kom det ikke som noen overraskelse at Steve Jobs på tirsdag lanserte iWeb, webpubliseringsløsningen i iLife ?06.

Dette er et program som skal la deg lage imponerende websider uten et snev av webkompetanse. Som Apple selv sier:

– Det finnes applikasjoner som er enkle å bruke, men som lager stygge websider. Andre kan faktisk lage pene nettsider, men da er de veldig vanskelige å bruke. iWeb på sin side lar deg enkelt lage flott websider, fortalte Jobs de fremmøtte på MacWorld.

macworld06

Annonse


Drag-and-drop

Fordelen med iWeb er at det er tett knyttet opp til de andre programmene i iLife-pakken til Apple. Dette gjør at man hele tiden kan se det innholdet man har i de andre programmene (som musikk, spillelister, bilder, filmer) og dra dette over på websidene sine.

Man bytter ut bilder, videoer, tekst og andre elementer med en liten bevegelse og man kan sende innhold direkte til iWeb fra de andre programmene (som Podcast fra GarageBand).

Resultatet skal vises korrekt i alle de store nettleserne, som Internet Explorer, Firefox og selvsagt Apples egen Safari. Man kan visstnok i noen tilfeller oppleve problemer med tekstbrytningen, men dette skal være et minimalt problem.

macworld06

Avansert teknologi

Som iWeb-bruker har man også tilgang til noen av de nyeste og mest spennende teknologiene i dagens webmarked, som RSS-feeder og AJAX. Lager man en blogg vil det automatisk genereres en RSS-feed som andre kan abonnere på, man kan også legge til abonneringsknapper for egne Photocasts og Podcasts.

Vil man legge ut et slideshow drar man i praksis bare bildene man vil ha med over og legger de i riktig rekkefølge. Når man publiserer får man opp ett eget vindu der Apple har brukt AJAX-teknologi til å få det til å se ut som en egen applikasjon. Utrolig lekkert. På andre sider kan man legge til og rotere bilder. Man kan faktisk få sidene sine til å se ut som om de er designet direkte i Photoshop.

macworld06

Apple vil selvsagt dra mer penger ut av brukerne og legger man inn spillelister vil man automatisk få linker direkte til musikken på iTunes.

Apple bestemmer utseendet

iWebs største problem er at man er nødt til å bruke en av de medfølgende designmalene til Apple. Det er omtrent ti forskjellige designtemaer (formal, nightlife, kids fun, etc.) hvor hver har seks forskjellige sidetyper (about, photos, blog, etc.).

macworld06

Riktignok kan man endre en god del elementer på sidene, slik at utseendet tross alt kan bli ganske forskjellig, men i de aller fleste tilfellene vil man nok raskt se at det er snakk om et iWeb-design.

Apple har ikke åpnet for at andre kan lage egne designtemaer til iWeb, noe som er utrolig synd. For med omtrent seksti forskjellige designmaler er det vanskelig å differensiere egne iWeb-sider fra andre som bruker samme program.

macworld06

Et annet problem er at iWeb er direkte knyttet til .mac via en-klikks–publisering. Vil man publisere til andre domener blir det tungvint. Det var vanskelig å få klarhet i om man kunne stille inn egne FTP-innstillinger, men forslaget vi fikk var å publisere lokalt og så overføre via et annet program.

Ikke for de proffe

Vi har tatt en tur rundt på messeområdet her borte i San Francisco og fikk tvunget oss til en lengre demonstrasjon av det nye programmet. Vi må faktisk si vi er imponert over hvor brukervennlig denne løsningen er, samtidig som designet er langt over det andre webpubliseringsløsninger er.

macworld06

iWeb er selvsagt ikke noe alternativ for de som trenger en avansert webløsning, med databasetilkoblinger og dynamiske sider. De aller fleste webdesignere vil nok også fnyse av Apples løsning. Men for små bedrifter og enkeltpersoner drister vi oss til å si at det ikke finnes noen bedre løsning på markedet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse