Hopp til navigasjon Hopp til innhold
macworld06

Apples geniale digitale liv

Under MacWorld-konferansen i San Francisco denne uken lanserer Apple iLife ’06, en helt genial programpakke for digital underholdning.

macworld06
MacWorld 2006/San Francisco (ITavisen.no): Apple og toppsjef Steve Jobs brukte store deler av MacWorld-messen i San Francisco til å lansere iLife ’06, programpakken som inkluderer iPhoto, iMovie, iDVD, iTunes, GarageBand og nå også iWeb.

– iLife ’06 er en gigantisk lansering og denne pakken kommer til sende oss langt foran alle andre, sa Jobs til øredøvende jubel under sin åpningstale på MacWorld.

Etter å ha tatt den nærmere i øyesyn må vi si oss i hvert fall delvis enig. For her får den vanlige mannen i gata mer kraft enn han sannsynligvis noen gang kommer til å trenge.

macworld06

For fotofantasten

iPhoto er programmet som kan gjøre den vanlige familiefaren til rene proff-fotografen. For her er det en rekke nye funksjoner som gjør iPhoto enda bedre enn det allerede er. I tillegg til å ha blitt langt raskere har man økt grensen på 25 000 til 250 000 bilder.

Man kan også redigere bilder i fullskjerm. Editeringsmulighetene har også blitt langt bedre og ikke minst enklere. Man har fått et grensesnitt der man med ett klikk kan legge på åtte forskjellige effekter, som sort-hvitt, antikk, blur og lignende.

Den største endringer er imidlertid inkluderingen av Photocasting. Apple håper dette skal bli like populært som Podcasting og vil gi brukerne muligheten til å lage internettgallerier andre kan abonnere på.

– Det er magisk. Vi fjerner teknologien som om det skulle vært magi, skrøt Jobs.

Vi må også skryte litt av de nye postkortene, albumene og kalenderne man kan lage i iPhoto. Med noen få klikk kan man lage de flotteste kalendere (helligdager for Norge er inkludert), kort og album, som man kan bestille på nettet. Hvorvidt dette fungerer i Norge vet vi ikke enda, men det skal vi komme tilbake til.

macworld06

Lag proffe filmer

iMovie HD har også fått en artig oppgradering. De animerte temaene som gjør at man kan legge på animerte introer og overganger ser veldig lovende ut. Vi så et par demonstrasjoner på dette, og selv om vi innser at dette er laget av folk som virkelig kan programmet, gir det hobbybrukeren enorme muligheter.

Andre funksjoner som ble fremhevet var nye lydverktøy og -effekter, flere åpne prosjekter samtidig, eksport til iPod og opprettelse av video-Podcast. Jobs skrøt også av hvor stor suksess de hadde hatt med HD-funksjonen som ble lagt inn i fjor. Mye på grunn av at HD-kameraene har kommet et godt stykke ned i pris.

Brenn egne DVD-plater

Nå kan man allerede begynne å planlegge neste års julegaver, for med iDVD lager man enkelt DVD-er med egne filmer, bilder og musikk. Grensesnittet er som på alle de andre iLife-applikasjonene, utrolig enkelt og med muligheten til dra- og slipp.

Man kan også lage DVD-plater i widescreen-formatet, med nye temaer og radikalt forbedrede bildekaruseller. Det støtter også tredjeparts DVD-brennere. Allikevel vil nok de aller fleste være med fornøyd med funksjonen Magic iDVD. Denne gjør at man ved et par klikk har laget en komplett og proff DVD, med alt det man vil ha av innhold.

– Verdens beste Podcast-program

GarageBand kommer på sin side med en veldig nyttig funksjon for alle Podcastere. Med det nye Podcast Studio får man nå et komplett verktøy for å lage slike digitale radiosendinger.

macworld06

Man har en egen tidslinje for bilder, slik at man drar over bilder man vil vise frem mens Podcasten går. Det følger også med 200 lydeffekter og jingler som alle kan bruke. Den automatiske ducking-effekten gjør det også lettere å legge til musikk, siden den automatisk senker volumet på musikken når det prates.

For de fleste som har brukt den interne mikrofonen på en Mac vet at lyden blir veldig dårlig, derfor er det flott at GarageBand kommer med innebygd Speech Enhancer. Man kan også bruke iChat til intervjuer som man skal ha inn i GarageBand.

Lag egne websider

Etter at Jobs hadde gått gjennom de fem tidligere eksisterende applikasjonene i iLife, gikk han over til det nyeste tilskuddet til stammen. For Apple mener de fleste nå har nok innhold til å lage egne internettsider og de lanserte derfor iWeb for å hjelpe til med dette.

iWeb følger ikke overraskende i fotsporene til de andre iLife-programmene og er derfor like enkelt å bruke. Vi kommer tilbake med en dypere artikkel på hvordan denne nye applikasjonen i iLife ’06 fungerer.

Halleluja, halleluja

Vi vet vi står i fare for å henge oss på hallelujastemningen her borte, men iLife ’06 er faktisk en utrolig bra deal. Både på grunn av alle programmene man får med, men også på grunn av den enorme brukervennligheten.

macworld06

Prisen er også et element som får oss til å anbefale denne pakken. 699 kroner for en enkeltbrukerlisens er nesten som å få det. For 200 kroner ekstra kan man også legge inn iLife ’06 på hele fem maskiner.

Er du Mac-bruker er det ingen grunn til å ikke legge ut de småpengene det er for denne pakken. Windows-brukere bør være grønne av misunnelse, for dette er det beste eksempelet på hvorfor man bør velge Mac.

Apple på kontoret

Jobs tok også en tur innom den oppdaterte versjonen av iWork, men man skjønte fort at det er underholdning som ligger Jobs’ hjerte nærmest. For iWork ?06 ble behandlet som et lite populært stebarn.

Kjapt fikk vi fortalt om nye 3D-diagram, avansert bilderedigering, bilderefleksjoner, tabeller med kalkulasjoner og nye temaer. Vi må si vi er skuffet over at Apple fremdeles ikke har kommet med noe dedikert regneark i iWork, for hvis dette skal bli et alternativ for kontorbrukeren er man nødt til å inkludere dette.

Uansett er prisen også her et positivt element. Prisen er nesten identisk med iLife, med 699 kroner for enbrukerlisens og 849 kroner for fembrukerlisens. Prisen er i så måte veldig gunstig.

macworld06

Hva med PC?

Apple kan virkelig dette med å lage brukervennlig applikasjoner og vi skulle gjerne sett at det fantes et selskap som kunne lage noe lignende på Windows-plattformen. Det er først da massene vil ta PC-en skikkelig i bruk som en total underholdningsmaskin, selv om Microsoft håper at Windows Media Center skal tilfredsstille de fleste.

Vi kunne ønske vi levde i en utopisk verden der man fikk de facto-standardene på Windows-plattformen, samt brukervennligheten og designet på Mac-plattformen. Men verden er som kjent ikke utopisk og som de sier her borte: Don’t hold your breath.