Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Den utrolige VR-opplevelsen

Virtual Reality var i lang tid et av de mest overhypede begrepene i IT-verdenen. Spesielt siden det aldri så ut til å bli noe av det – inntil nå.

eMagin Z800 3Dvisor
CES 2006/Las Vegas (ITavisen.no): For vi har vært så heldige å få teste 3D-brillene til det amerikanske selskapet eMagin. En opplevelse vi kommer til å leve på i lang tid. For en bedre VR-følelse skal man lete lenge etter.

Kulest på CES?

Vi snublet over selskapet som viste frem alle gameres våte drøm under showet CES Unveiled, der vi fikk en sniktitt på noen av de kuleste produktene som skal vises frem på CES-messen denne uken.

Like før vi fikk prøve disse brillene hadde vi planer om å dømme årets CES-sniktitt nord og ned. For GPS-mottakere og MP3-spillere i forskjellige varianter er ikke mye spennende lenger. Men etter eMagins lille 3D-show er vi igjen optimister. Vanskelig å si om det er det kuleste produktet på CES, men det er i hvert fall det kuleste vi så under sniktitten.

Gruer oss til TV-en

eMagin Z800 3DVisors ble trukket over hodet og ga oss umiddelbart et stort smil om munnen. Vi ble plutselig transportert midt inn i en spillverden og med bevegelsessensorer i brillene kunne vi se 360 grader rundt oss. Etter hvert som vi styrte oss rundt via piltastene på PC-en ble smilet større og større.

Følelsen av å være midt inne i spillet har aldri vært bedre og gir en helt unik spillopplevelse. Vi gruer oss allerede til å komme hjem til 360?n på TV i stua. Nå må vi riktignok innrømme at vi ikke vet hvordan dette føles etter å ha spilt med disse brillene i lengre perioder, men den korte stunden vi testet det virket det usannsynlig bra.

Som sagt må man bevege seg fremover og bakover med piltastene, men eMagin kommer snart med et utviklingsverktøy som skal gjøre spillopplevelsen enda bedre. Da skal man også kunne bevege seg uten å bruke PC-en. Vi gleder oss.

eMagin Z800 3Dvisor

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

105-tommers skjerm

Man trenger faktisk ikke egen støtte i spill for å utnytte brillene. Ifølge selskapet skal mange av spillene på markedet i dag kunne brukes sammen med brillene. Men selv om vi har snakket mest om spill er det faktisk ikke bare spill brillene kan brukes til. Man kan for eksempel bruke dem til vanlig Windows-bruk og bevegelse mellom flere skjermer. Kunstnere, fotografer, designere og lignende kan se på flere bilder samtidig, som om de ligger etter hverandre på ett bord.

Skjermene i brillene er av typen OLED og har en oppløsning på 800 x 600 punkter (SVGA). Nærheten til øynene gjør at man egentlig ser på en 105-tommers skjerm. Man har også stereolyd og innebygd støykansellering. Alt i alt en god pakke.

Tilgjengelig i Norge

Mest interessant for oss nordmenn er det nok at man faktisk kan få tak i brillene i Norge. Vi har ikke fått klarhet i om det finnes noen norske distributører av brillene, men gutta i eMagin lovte oss at man kan kjøpe dem via nettsidene til selskapet.

Ikke overraskende er det ingen billig affære å skaffe seg slike briller. Prisen skal visstnok ligge på 899 dollar for norske brukere. Slenger man på eventuelle tollsatser og andre avgifter må man nok fort ut med rundt ni tusen kroner for denne moroa. Det er bare å begynne å spare.