Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Windows skal bli altomfattende

Bill Gates holdt i natt åpningstalen på CES 2006 i Las Vegas. Microsofts framtidsutopi er en verden der Windows er over alt.

ces06
For det er ingen tvil om at Gates ser for seg sitt eget operativsystem som et av de viktigste elementene i fremtidens digitale verden. Det forklarte han grundig under sin åpningstale i natt, der han åpnet med å se for seg hvordan vi kom til å leve ved slutten av dette tiåret.

Én dag i 2010

Gates startet 2010-dagen sin ved å sette seg ned ved kjøkkenbordet. Her kunne han styre det aller meste via en diger veggmontert trykksensitiv skjerm. Familiemedlemmenes alle bevegelser kunne observeres. Barnas siste tegninger og malerier kunne gås gjennom og selvsagt fikk man de siste nyhetene. Før han tok turen videre til kontoret markerte han ett av de viktigste nyhetsklippene.

ces06

Kontorpulten var totalt dominert av tre papirtynne gjennomsiktig skjermer. Nyhetsklippet som ble markert på kjøkkenet lå selvsagt klart på skrivebordet, sammen med alt det andre viktige innholdet. Videre demonstrerte han hvor enkelt videokonferanser ville bli, med deling av innhold og inkludering av nye deltagere.

Men Gates er tydeligvis lite på kontoret. For før vi visste ordet av det satt han på flyplassen. Her satt han ved et digert bord som viste seg å være en skjerm (noe sier oss at skjermprodusentene går en lys fremtid i møte). Han la mobilen oppå bordet, identifiserte seg med fingeravtrykk og brukte den digre skjermen på bordet i stedet for den lille på mobilen.

Men store skjermer var bare en del av presentasjonen. Hvordan Windows var totalt integrert overalt og i alle enheter var det viktigste fokuset i fremtidsvisjonen til Gates. For uansett hvor man var og hvilken enhet man brukte ville man ha tilgang til alt eget innhold. Dette betyr også at det meste av data vil lagres på nettet fremover. Han ser også for seg at man ikke lenger vil fores med ting som man ikke er interessert i. Systemet vil vite hva man liker og styre deg unna mindre interessante ting.

Gates sto fast på at hele denne fremtidsvisjonen var et sannsynlig scenario i løpet av de neste fire årene.

ces06

Viste frem Vista

Men det ble også snakk om mer håndfaste ting. Som ventet fikk vi blant annet en sniktitt på operativsystemet Vista, som skal komme i slutten av 2006. Flip 3D og Sidebar var blant funksjonene som ble vist frem. Førstnevnte er et program som skal gjøre det enkelt å bytte mellom åpne programmer, mens sistnevnte viser RSS-feeds og har snarveier til mindre applikasjoner.

Windows Media Player kommer også i ny utgave i løpet av året. Versjon 11 skal gi enda bedre musikkopplevelse på PC-en. Blant annet vil det være en kraftig forbedring av organiseringen av musikkbiblioteket.

Duett med Timberlake

Like før jul i fjor presenterte MTV, i samarbeid med Microsoft, iTunes-rivalen Urge. Microsoft tar dette så alvorlig at de hadde flydd inn popstjernen Justin Timberlake til å snakke om det. Han spøkte blant annet med at han skulle lage en duett med Gates på sitt nye album.

ces06

Urge-tjenesten skal lanseres i løpet av relativt kort tid og det ble lovt at den da vil ha over to millioner sanger og en masse MTV-innhold. Dette tyder heldigvis på at iTunes kan få en virkelig tøff rival å bryne seg på.

HD DVD på Xbox 360

Xbox 360 fikk ikke overraskende en stor plass i presentasjonen til Bill, i sterk kontrast til PlayStation 3, som ble forbigått i stillhet på Sonys pressekonferanse. Microsoft skrøt selvsagt av hvor bra lanseringen har gått (selv om andre ikke nødvendigvis er like enige).

Det ble påpekt at Microsoft i løpet av 90 dager har lansert den nye konsollen i 30 land, og at det skal selges mellom 4,5 og 5 millioner eksemplarer innen juni. For å bøte litt på leveringsproblemene har de inngått en samarbeidsavtale med et tredje produksjonsselskap.

Man fokuserte også på at det kommer 50 HD-spill til Xbox 360 før juni. Gates demonstrerte blant annet det kommende boksespillet Fight Night Round 3 fra Electronic Arts ved å knocke ut Microsoft-toppsjef Steve Ballmer.

ces06

Mer spennende er det nok imidlertid at det ble bekreftet at Microsoft vil komme med en HD DVD-spiller som ekstratilbehør til Xbox 360. Det har vært litt frem og tilbake rundt dette, men det ble altså bekreftet i natt.

Microsoft ensidige støtte

Ellers ble det snakk om hvordan det vil bli lagt inn HD DVD-støtte i Vista og hvor fabelaktig dette formatet er. Etter denne jubeltalen var det ingen tvil om hvilken leir Microsoft har plassert seg i når det gjelder kampen om neste generasjons DVD-format.

De skrøt blant annet av hvordan man kan lage sikre kopier av HD DVD-platene (noe som er umulig med Blu-ray) og hvordan man kan vise innholdet på flere skjermer. De lover også en rekke spennende interaktivt innhold. Kommentarspor og lignende vil bli visuelle, med regissøren som peker og forklarer. Her ser man vrikelig fordelen med stor lagringskapasitet.

Endelig uten blåskjerm

Selv med alle disse store og viktige område var kanskje det mest imponerende at alt gikk bra. For stort sett hver gang Gates skal holde en større presentasjon blir det full krasj, med blåskjerm eller det som verre er.

Uansett må vi si at vi likte fremtidsvisjonen til Gates, selv om det er en rekke skremmende punkter i forhold til sikkerhet og privatliv. Uansett, og som alltid ? den som venter får se.