Annonse


Virus-året 2005

I 2004 hadde vi 33 utbrudd av såkalte verdensomspennende datavirus-epidemier. Dette vil si virus som satset på å spre seg til så mange som mulig ved hjelp av e-post. I 2005 hadde vi bare seks lignende angrep.

Opptrer annerledes

Dette betyr likevel ikke at faren for virus er blitt mindre, bare at virusene opptrer annerledes enn de tidligere har gjort. Derimot er det virusmakerne som har forandret seg, og de sender ut like mange ondsinnede programmer som de alltid har gjort.

Flere antivirusselskaper rapporterer at mens antall virus er på vei ned, øker antallet ondsinnede programmer. Formålet er å spre antivirus-selskapenes ressurser, slik at det tar lenger tid å tette sikkerhetshull. Samtidig er det et ønske fra hackerne om å erstatte de gamle virusformene, som man nå i stor grad har et forsvar mot, med nye angrepsformer.

Målrettede angrep

En ny trend er også at angrepene nå er mer målrettede. Der virusmakere tidligere hadde som mål å infisere flest mulig, er målene gjerne mer nøye utvalgt. For eksempel forsøker man å lure kunder i en bestemt bank, brukere av en bestemt nettauksjon etc.

Annonse


Både virusmakere og phishingsvindlere har blitt flinkere til å målrette sine angrep. Virusmakere, eller skapere av ondsinnet programvare som spyware eller adware, tjener nå penger på problemene de skaper for uskyldige PC-brukere.

Mer spionvare

Problemet med spyware og adware øker også stadig. Fra 2004 til 2005 så ett enkelt sikkerhetsfirma en økning i antall forsøkte inntrenginger med 165 prosent.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse