2005 – det store Google-året

2005 kommer til å gå over i historien som det året Google gikk fra å være bransjefavoritt til internett-gigant. Året startet litt humpete, med store sikkerhetshull i Gmail, men etter at Google kastet seg rundt og fikset disse, har det nesten bare gått én vei.

Samarbeid med Firefox

I januar knyttet Google til seg to utviklere som sto sentralt i Mozilla Firefox-prosjektet. Dette startet rykter om at Google var iferd med å utvikle en egen Gbrowser, men dette har foreløpig ikke skjedd. Istedet har Google utvidet samarbeidet med Firefox.

I februar kom Googles Local Search i betaversjon. Dette startet et veritabelt lokal-kappløp, i det Microsoft, AOL og Yahoo kastet seg rundt og slapp sine versjoner på markedet. Dette førte igjen til lanseringen av Google Maps, som etterhvert også fikk satelittbilder.

Annonse

Humper i veien for bibliotekprosjekt

I februar kom også de første hintene om at Googles digitale bibliotek kunne støte på problemer. Da gikk franske kulturinstitusjoner ut og kalte prosjektet USA-sentrisk, siden det i hovedsak konsentrerte seg om amerikansk litteratur. Senere har det vært flere kontroverser rundt Google print, med søksmål fra forfattere og forlag, og foreløpig reviderte forretningsstrategier.

I mars kom Google Desktop Search, samtidig som nyhetsbyrået AFP saksøkte Google for bruk av deres billedmateriale på Google News.

2 GB i Gmail

Første april økte Google lagringskapasiteten til Gmail til 2 GB. Dette tvang konkurrentene Yahoo og Microsoft til å tenke nytt med mindre de ville bli sittende igjen med skjegget i postkassa.

I mai slapp Google et av de få produktene som ikke ble noen stor hit. Google accelerator, som skulle gjøre nedlastinger raskere ved å la dem gå via Googles servere, ble karakterisert som en sikkerhetsrisiko, og betaversjonen trukket tilbake.

Ansettelse fikk Microsoft til å se rødt

Ikke lenge etter annonserte Google offisielt av de ville satse på det kinesiske markedet. I juli forsøkte selskapet å ansette Kai Fu-Lee, tidligere ansvarlig for Microsofts Kina-satsing. Dette ledet til en rekke rettsaker mellom Google og Microsoft, der Microsoft-sjef Steve Ballmer til og med skal ha blitt så sint at han kastet en stol i veggen.

I august kom Google Talk, samtidig som Gmail ble tilgjengelig for mobilbrukere. I september inngikk Google et samarbeid med NASA. Skulle de nå også ut i verdensrommet?

Rykter om Google Office

I Oktober inngikk Google et samarbeid med Sun om distribusjon av OpenOffice og annen Sun-programvare, som ledet til rykter om at Google hadde planer om en egen Google Office. I tillegg gikk det rykter om at Google hadde planer om å kjøpe deler av AOL.

I november fortsatte Google-aksjen å klatre til nye høyder, samtidig som selskapet lanserte Google Base, en rubrikktjeneste som er en direkte konkurrent til nettsteder som eBay og Craigslist.

Mer Google i 2006

I desember la Google til widgets og musikksøk på sin startside. Musikksøket legger også inn lenker til nedlasting, for eksempel på iTunes. Det ble også kjent at Google betaler én milliard dollar for fem prosent av AOL.

Alt dette tyder på at 2006 også vil bli et svært spennende år for Google. Vil de fortsette sin innovasjonstakt og ligge et hestehode foran konkurrentene, eller vil de sakke akterut? Vil Google Book Search og de andre prosjektene støte på flere problemer?Den som følger med vil helt sikkert få svar på dette og andre ting man ikke engang ante at man lurte på.

Kilde:
BetaNews

Annonse
Annonse