– DAB-rapport ikke verd papiret

Etter at rapporten fra arbeidsgruppa nedsatt av Medietilsynet ble presentert i går, har temperaturen rundt det digitale radiosystemet skrudd seg opp enda et par hakk.

– Ikke verd papiret

– Rapporten er ikke verdt papiret den er skrevet på en gang. NRK, P4, Lokalradioene, Norkring og Radioimportørene har allerede investert så mye i DAB at de ikke har noen annen vei tilbake enn å støtte DAB. Å satse på en annen digitalradioteknologi, eller å ta en time out vil bli fryktelig kostbart, skriver Hoff i en pressemelding.

Han kaller det å skru av FM-båndet «Norgeshistoriens største tvangsinnløsning». I tillegg gjentar han at DAB-lyden både er dårligere enn FM og de digitale standardene som finnes i dag. Han trekker også fram at markedsdomstolen i England den 5. oktober i år nedla forbud mot at DAB betegnes som kvalitetslyd.

Annonse

Egeninteresser

Men mest av alt er Hoff opptatt av at arbeidsgruppa for en stor del består av personer som selv har økonomisk og strategisk interesse av at DAB blir fullt utbygd og FM utfaset. Og at nåværende og framtidige konkurrenter etter hans mening blir skviset ut.

Tonen mellom Per Morten Hoff i IKT-Norge (som representerer IT-brtansjen) og medlemmer av arbeidsgruppa har lenge vært uforsonlig. Blant annet har Hoff blitt beskyldt for å ville ha radio over på Internett og PC. Og NRKs radiosjef Øyvind Vasaasen hevder at Hoff blander sine private interesser inn i debatten.

– Patetisk

Hoff slår tilbake:
Den sterke anbefalingen for DAB i rapporten som kommer mandag må sees i lys av hvilke interesser som her fremmer sine egeninteresser. Det bør diskuteres om Medietilsynet her faktisk har blitt husblind. Og det blir patetisk når DAB-aktørene påstår at kritikerne av DAB har skjulte agendaer. Her er det noen som til de grader sitter i glasshus.

I arbeidsgruppa sitter foruten NRK P4, Kanal 24, Radio 2 Digital, EE-bransjen, Post- og Teletilsynet, Norsk Lokalradioforbund, Norkring og Statens Medieforvaltning.

I utakt med verden?

Gruppa overleverte i går sin rapport «Digitalradio i Norge» til kulturminister Trond Giske (Ap). Konklusjonen er klar og entydig: Alle er enige om DAB ikke bare er det beste, men også det eneste alternativet for digital radio i Norge.

Dette på tross av at Sverige og en rekke andre land har sagt nei til systemet. Grunnene er flere og til dels ulike. Blant dem er misnøye med DAB-teknologien, kostnadene man påfører forbrukerne å kjøpe nye radioer og forventning om nyere og bedre teknologi som egner seg bedre blant annet til mobilt bruk.

Annonse
Annonse