Annonse


Vil vannmerke MP3-filer

I kjølvannet av Sony BMGs rootkit DRM-skandale, kan europeiske platekjøpere begynne å glede seg til triksene plateselskapene har på lager til oss i årene som kommer.

Skal spore piratkopierte filer

Til tross for Sonys DRM-fiasko er det nemlig ingen av de store plateselskapene som vil droppe de omstridte kopibeskyttelsene. Snarere tvert imot. I et marked der det blir stadig tydeligere at digital nedlasting av musikk er kommet for å bli, blir man mer og mer opptatt av å beskytte lommeboka – og rettighetene.

Nå holder Fraunhofer IIS i Tyskland, som eier MP3-sormatet, på å utvikle et system for å vannmerke MP3. Det innebærer at hver fil får sitt eget stempel, noe som gjør det mulig å spore ulovlige kopier tilbake til opprinnelsesstedet.

Vil sukre kopibeskyttelsen med konsertbilletter

Samtidig ymter Sony BMGs ansvarlige for digitalt musikksalg i Sverige, Victor Fredell, at også vi her i Europa kan måtte forberede oss på Sonys DRM de neste årene. En løsning kan være å knytte kopibeskyttelsen til et gode, for eksempel forkjøpsrett på konsertbilletter, så det ikke skal få et så negativt preg.

Annonse


Sony har jevnt over hatt store problemer med sine egne formater hittil. Verken SonyEricssons musikkmobiler eller Sonys egne MP3-spillere kan spille lydformatet WMA fra Microsoft. Dette er det samme lydformatet som foretrekkes av de fleste store plateselskapene, også Sony BMG. Nå har Sony måttet bøye seg og lansere Walkman med støtte for MP3. På nyåret kommer også Sony-produkter med støtte for WMA.

Synkende popularitet for iTunes

Apple er også iferd med å gjøre seg skikkelig upopulære med sine proprietære formater. Låter kjøpt i iTunes Music Store går bare an å spille på selskapets egne iPod MP3-spillere. Samtidig legger selv ikke Apple-sjefer skjul på at det er latterlig lett å omgå denne kopisperren: Brenner du CD-en og ripper den i MP3, har du de samme låtene i et åpent format.

I bransjen tror man at også Apple vil bli tvunget til å endre praksis i tiden som kommer, kanskje allerede i løpet av neste år.

Hvor er DVD-Jon?

På den andre siden av bordet sitter de hundrevis som DVD-Jon har gitt et ansikt til. Hvor lang tid vil det ta før vannmerket er fjernet og Sonys neste kopisikring er en saga blott? Tja. Den som lever får se.

Kilde: IDG.se

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse