Grenseløs DAB-arroganse

Kommentar Tore Neset

Kommentar Tore NesetFor den lille, eksklusive gruppen av av den digitale radiostandarden DAB (Digital Audio Broadcasting) må nyhetsbildet den siste tiden fortone seg som en endeløs rekke av mareritt. Først blir det kjent at finnene sier nei. Deretter franskmennene. USA velger digital FM-radio, og mobilprodusentene holder DAB på lang avstand. Og nå i dag – svenskenes nei.

Buskagitasjon

Ingenting av dette ser ut til å gå nevneverdig inn hos det vi kan kalle den norske DAB-lobbyen, som i hovedsak består av NRK, P4 og det Telenor/NRK-eide utbyggingsselskapet Norkring.

Denne gjengen har fra første stund kontant avvist alle motforestillinger, både av teknisk, politisk og økonomisk art. De har tidvis prøvd seg med buskagitasjon av verste sort, ved å trekke motstanderens motiver i tvil. Og de argumenterer på en måte som vi må tilbake til AP-statens kringkastingshegemoni for å finne maken til.

Annonse

Dyr moro

Faktum er at DAB-toget nå har gått. Dette er gammeldags teknologi, bygd på 90-tallets MP2 – forløperen til dagens MP3 (som er ille nok). Om lobbyen vil fortsette å hygge seg i jernbanerestauranten, skjer det i så fall med skattebetalernes penger.

I Sverige er prislappen så langt 270 millioner kroner. I Norge er tallet ikke kjent, men med 70 prosents utbygging er det neppe lavere – for å si det veldig forsiktig.

Uten argumenter

Så vidt vi kan se sitter ikke DAB-lobbyen igjen med ett eneste argument av betydning.

Bedre lydkvalitet? Nei, sier de som har trening i å høre musikk. Dette er verre enn MP3, og ikke i nærheten av CD. Og når signalet er svakt, låter det verre enn susen på FM under dårlige mottaksforhold.

Mer praktisk? Nei. DAB-radioer er store og klumpete og bruker mye mer batteri enn FM-radioer. Dessuten er det ingenting som tyder på at vi får DAB i mobiltelefoner med det første.

Billigere? For utbyggerne, kanskje. Men kostnadene ved å bytte ut millioner av radioapparater er da ikke tatt med.

FM – for sikkerhets skyld

Mandag kommer rapporten fra en arbeidsgruppe nedsatt av Statens Medietilsyn som skal sette premissene for en videre debatt om DAB i Norge. Det blir spennende lesning.

Selv skal jeg gi bort en DAB-radio til jul. Men den har FM også. For sikkerhets skyld.

Annonse
Annonse