Korea straffer Microsoft

Microsoft ble opprinnelig ilagt en bot på 30 millioner dollar (om lag 202 millioner norske kroner) etter et forlik med sørkoreanske myndigheter for en måneds tid siden.

Samme begrunnelse

Nå ilegger den sørkoreanske regjeringen Microsoft en bot på ytterligere 32 millioner dollar (om lag 216 millioner norske kroner). I tillegg forlanger den at både nettpratprogrammet Messenger (både Windows og MSN-variantene) og Windows Media Player fjernes fra operativsystemet.

Kravet har omtrent samme begrunnelse som det EU har kommet med overfor Microsoft. Det handler om å utnytte konkurransefortrinn på ulovlig vis.

Annonse

Konkurransevridning

Siden Microsoft er like ledende på operativsystemfronten i Korea som i Europa, får de ikke uten videre lov til å legge inn ekstra programvare som kan bidra til å stenge konkurrentene ute.

I EU-dommen ble imidlertid bare Media Player forlangt fjernet. Noe som førte til at Microsoft lanserte en «reduced edition» av Microsoft XP, spesielt for det europeiske markedet.

To versjoner

En lignende løsning blir det i Sør-Korea, der to nye versjoner av Windows XP trolig kommer på markedet om kort tid. Den ene versjonen skal være «strippet», mens den andre har Messenger og Media Player om bord. Fullversjonen må imidlertid inneholde tydelige linker til konkurrerende programvare fra for eksempel Real og AOL.

I praksis har det imidlertid vist seg at laster ned Messenger og Media Player når de starter PC-en første gang. Det er også rapportert om økt salg av den amerikanske versjonen av Windows på det europeiske markedet.

Kilder:
Reuters
BetaNews.com
Yahoo News/AP
Digi.no

Annonse
Annonse