Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Xbox 360 kontroller

TEST: Xbox 360

Plutselig er neste generasjon i hus. Vi har hatt Xbox 360 i en uke nå, og her kan du lese hva vi synes om maskinen.

Xbox 360
En helt ny generasjon av spillkonsoller er jo ikke noe som kommer spesielt ofte. Vi har sittet med PS2, Xbox og GameCube i mange år nå, og selv om de tre maskinene har gitt oss mye glede – og frustrasjon – begynner tiden å bli moden for at de byttes ut med nye, sterkere og penere erstatninger. Slik er livet.

Som de fleste vet er Xbox 360 først ute. Microsoft vil gjerne skape seg et forsprang i forhold til de kommende maskinene fra Sony og Nintendo, og lanserer derfor i hvert fall et halvt år før de andre. Hypen de siste ukene har vært enorm, og det er lite annet å lese om på de største spillnettstedene enn 360-relatert stoff.
xbox 360 bilde 1
Den hvite maskinen er lik den du får i butikk, den sorte er såkalt debug-versjon, som bare spiller tidlige versjoner av spill. Frontdekslene er våre egne.

Vi har vært såpass heldige at vi har spilt 360 ved flere anledninger allerede. Vi prøvde den på X05 for over en måned siden, og har vært jevnlig innom Joanna Darks leilighet i Oslo for å spille litt mer.

Derfor hadde vi relativt god kjennskap til hvordan kontrolleren føles, hvordan spillene og maskinen ser ut. Men det er likevel ingenting som slår følelsen å pakke ut en fabrikkfersk 360 hjemme, koble sammen kablene og sette seg ned i fred og ro i egen sofa. Julaften kom hjem til oss forrige torsdag.

Størrelsen teller fremdeles

Først av alt. Maskinen er fremdeles stor. Den er noe kortere enn den originale Xboxen, og utformingen gjør at den også fremstår mye slankere – men det er ikke en liten konsoll. Den er derimot definitivt penere, i alle fall i våre øyne. Krom-finishen på DVD-skuffen, måten harddisken er festet på på oversiden, fargevalget, alt det resulterer i en fin spillmaskin som hører hjemme i stua.

Og ja, strømforsyningen er enorm. Den er faktisk noe kortere enn strømforsyningen til den såkalte debug-maskinen, som vi har stående ved siden av, men fortsatt stor.

Strømkablene er veldig tykke, og det er klart at Microsoft har sikret seg mot eventuelle brennende kabler. Dette er robuste saker.

Til slutt, ja, den bråker også en del. Så lenge du bare er i menyene – eller ser på DVD-film, høres det bare delikat susing, men i det øyeblikket du setter inn et spill, starter alle viftene opp som en jetmotor. Vår løsning? Skru opp lyden på anlegget!

360 kan både stå på høykant og ligge, slik de fleste andre konsollene gjør. Vi føler at den gjør seg best stående.

Kontroll uten en tråd

Men hva gjør alt dette når du har den best designede håndkontrolleren i hånda? Kontrolleren til 360 er herligheten selv. Vi har de trådløse variantene, og vekten er perfekt, de sitter som støpt og de analoge stikkene responderer himmelsk. Layouten på knappene er stort sett lik den gamle Xbox-kontrollen, med unntak av den sorte og hvite knappen som nå er blitt til to ekstra skulderknapper.

xbox 360 bilde 2
360-kontrolleren i hvitt

De trådløse kontrollerne må kobles sammen med maskinen ved å holde inne en knapp på kontrolleren og en på selve Xboxen. Når sammenkoblingen er vellykket, lyser det et tall på begge enhetene, og da vet du at riktig kontroller er i bruk.

Det følger forresten med batterier, men vi tygde oss gjennom dem på kort tid. Vi anbefaler det såkalte ”play and charge”-kittet, som gir deg oppladbare batterier som varer i over 25 timer, og kan lades opp mens du spiller.

Alt dette med kabler og HD

Men nok om utsiden, la oss fyre opp maskinen. Hjemme har vi en grei nok 30 tommers LCD-TV, og vi kobler Xboxen til med VGA-kabel. En slik må du kjøpe separat, i Premium-pakken får du en kompositt/komponent-kabel som støtter både HD og SD-signaler, samt en scart-overgang om du ønsker å bruke det. Du kan også kjøpe en RGB-scart kabel, om du har en standard TV og ønsker bedre bildekvalitet enn kompositt.

xbox 360 bilde 3
Kabelalternativene

Gjennom VGA-kablelen får vi i alle fall kjørt HD-kvalitet, og oppløsningen velger vi selv i menysystemet til 360. Alt fra 640×480 til 1360×768 er tilgjengelig, og vi nøyer oss med 1280×720-oppløsningen. Vi setter inn optisk kabel i uttaket som er plassert på VGA-kabelen, og er i gang.

Hvis du bruker den medfølgende komponentkabelen og vil ha HD-kvalitet, må du først huske å finne en bryter på selve kabelen, der du setter den til å kjøre HD eller SD-signaler (merket med TV). Deretter velger du oppløsning på maskinens menysystem.

xbox 360 bilde 4
Husk å stille inn bryteren riktig!

Det har vært mye diskusjon rundt hvorvidt 360 i det hele tatt er nyttig uten en HD-skjerm. Vi ofret oss for saken, og koblet maskinen til TVen med en vanlig scart-kabel. Og det er helt klart at det er en viss reduksjon i kvaliteten på bildet – men selve grafikken er fremdeles svært pen. Bare ikke så skarp. 360 gjør seg best i HD, men ser fortsatt bra ut på en vanlig TV.

Xbox 360

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Fantastisk verden på nett

Noe av det vi liker aller best med 360 er integrasjonen med Xbox Live. Tidligere brukte vi tjenesten til å ta noen runder med andre på vennelista vår, men nå er det så mye mer. Når vi spiller et spill, kan vi når som helst trykke på den runde ”guide”-knappen midt på kontrolleren.

Spillet settes da på pause, og en meny kommer på skjermen fra venstre. Der ser vi vår ”gamercard”, oversikt over hvor mange venner som er online, snarveier til innstillinger og musikkavspiller. Denne menyen gir deg altså et raskt overblikk over hva som skjer i Live-verdenen.

Men det er først i selve hovedmenyen at du kan grave dypt i mulighetene. Den nevnte ”gamercard”, for eksempel, viser ditt omdømme (andre spillere kan stemme på deg ut fra din oppførsel på nett) og dine poeng (disse tjenes opp ved å oppnå såkalte prestasjoner i så godt som samtlige spill). Du kan videre gå inn på Live Marketplace, der du kan laste ned tillegg til spill, demoer, trailere og mer.

xbox 360 bilde 5
Infoen til venstre får du opp ved å trykke på «guide»-knappen

Spesielt systemet med prestasjoner er utrolig fengende. Når du banker bosser i Kameo, når visse nivåer i PGR3 eller eier spesifikke biler, låses prestasjonene opp. Disse gir deg en totalsum av poeng, og andre spillere kan også sjekke nøyaktig hvilke prestasjoner du har låst opp i hvilke spill.

Dette gir en skikkelig konkurransefølelse, og vi er overrasket over hvor godt gjennomført det hele er. Vi er spent på hva poengsummen vår kommer til å være om ett år, for eksempel, og hvordan vi kommer til å forholde oss til andre på vennelista vår.

Hvis du er av den sjenerte typen, kan du naturligvis låse gamercardet ditt slik at ikke andre kan se dine prestasjoner eller hvilke spill du har spilt.

Vi mener at å bruke 360 uten nett-tilkobling frarøver deg halve opplevelsen. Og du kan plugge den rett til nettverket eller sette på en separat WLAN-antenne på baksiden.

Sikkerheten blir videre ivaretatt takket være diverse innstillinger for barnesikring. Du kan for eksempel låse konsollen til å bare spille spill under en viss aldersgrense (maskinen følger den europeiske PEGI-ratingen). Du kan stenge ut hele Xbox Live-systemet, eller deler av det (det er mulig å skape egne barneprofiler der du kan avgrense funksjonaliteten).

xbox 360 bilde 6
Det er enkelt å aktivere alderssikring

Men det beste av alt: Konsollen kan skrus av og på ved hjelp av guide-knappen på kontrolleren. Du trenger ikke å reise deg fra sofaen for å skru på 360, og det er grunn nok til å kjøpe maskinen!

Mer kommer!

Totalt sett, vi er blitt utrolig glad i selve maskinen i løpet av den siste uka. Men det er selvfølgelig spillene som gjelder, det er de som er essensen av en konsoll, uansett hvor mange tilleggsfunksjoner den har.

Følg med neste uke – da undersøker vi mediemulighetene til 360, bakoverkompatibilitet, prøver den på 200 tommers stort lerret, og anmelder de viktigste lanseringsspillene!

LES OGSÅ [ DEL II ] av denne testen.

Se også:
DinSide Data.

Stikkord: spilltester