Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Rådyre dingser

Er du hekta på dingser og teknologi? Da er sannsynligheten stor for at strømregninga di er høyere enn gjennomsnittet.

Per Ervland/ITavisen
Det viser undersøkelser gjennomført i USA. I 1980 sto forbrukerelektronikk for fem prosent av husholdningenes samlede energiforbruk. I dag er det samme tallet mellom 15 og 20 prosent.

TV-er er storskurken

TV-er og relaterte apparater som DVD-spillere og dekodere er de største strømslukerne. Spesielt er store plasmaskjermer ille. De bruker to til tre ganger så mye strøm som en vanlig TV. Noen typer kan bruke like mye strøm i løpet av et år som kjøleskapet ditt.

Overraskende nok er heller ikke LCD-TV-er så strømsparende som man skulle tro. Med en gang LCD-skjermene blir større enn 20 tommer, bruker de omtrent like mye strøm som en vanlig TV.

Trekk ut kontakten

Adaptere og ladere til mobiltelefoner, bærbare PC-er og andre gadgets er også store strømsyndere. Visste du at mobilladeren din bruker strøm når den er plugget i, selv om du ikke lader telefonen?

Strømforbruk er én ting, brannfare en annen. De fleste apparater som bruker strøm, produserer også varme. Det er derfor viktig å huske på å trekke ut kontakten på ladere som ikke er i bruk, og skru av TV-en med av-knappen.

Det er ikke kjent hvor juletrelys, støvsugere og andre helt unødvendige elektriske produkter havner i denne undersøkelsen.

Kilde:
CNet

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare, Mobil