Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nytt søksmål mot Sony BMG

Organisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) går nå til massesøksmål mot plateselskapet Sony BMG.

ill: Per Ervland
Årsaken er den mye omtalte rootkit-saken, der Sony BMG blir beskyldt for å bruke spionvare-teknikk for å hindre kopiering av sine CD-plater.

Krever erstatning

EFF, som er en organisasjon som kjemper for vanlige folks digitale rettigheter, har engasjert to ledende advokatfirmaer for å få prøvd Sonys kopisperre for retten.

I tillegg krever de erstatning på vegne av forbrukere som har lidd skade på grunn av kopisperren.

Sony BMGs kopisperre virker slik at det rootkit-aktige programmet installeres på PC-en i det du prøver å spille CD-platen. Deretter kan bare innholdet spilles av via en spesiell musikkavspiller, og ikke rippes til iTunes eller kopieres til en blank CD.

Flere sikkerhetsfirmaer har advart mot programvaren., og selveste Microsoft har innført sperre mot den i sin anti-spionvare.

Plateselskapet har siden sagt at de ikke vil produsere flere CD-er med denne typen kopisperre. I tillegg er de nå i gang med å trekke tilbake samtlige «rootkit»-plater som allerede er på markedet.

Texas og DVD-Jon

Delstaten Texas har gått til søksmål mot Sony BMG, og statsadvokaten sier han tviler på om tilbaketrekkingen av platene er reell.

Saken fikk nylig en norsk vri, da det ble kjent at koden som brukes i kopisperren kan ha blitt stjålet fra Jon Lech Johansen – også kjent som «DVD-Jon».Kilde:
EFF.org

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mp3