Foto: Martin Sivertsen

Annonse


– Sony stjal fra DVD-Jon

Foto: Martin SivertsenI sin blogg So Sue Me skriver Jon Johansen at han har fått meldinger om at plateselskapet Sony BMG stjal koden han skrev for at folk skulle kunne spille musikk de har kjøpt på Apples musikkbutikk i andre programmer enn iTunes.

I tillegg skal Sony BMG i følge Johansen ha brutt opphavsretten til flere andre åpen kildekode-prosjekter.

Brudd på GPL-lisens

Tyveriet er dokumentert av finnen Matti Nikki.

I følge både ham og flere andre i åpen kode-miljøet har Sony brutt GNU Lesser General Public License (LGPL). Denne formen for lisens innebærer såkalt copyleft (i motsetning til copyright). Det betyr at hvem som helst kan bruke og endre programvaren – forutsatt at endringene blir gjort tilgjengelig for alle andre. LGPL pålegger i tillegg den som benytter koden å gjøre den åpen i forhold til programvare som ikke er underlagt GPL-lisens.

Annonse


Tok ikke hensyn

Sony BMG har i følge Jon Lech Johansens kilder ikke tatt hensyn til noe av dette. De har rett og slett benyttet den åpne koden da de utviklet sin mye omtalte rootkit-kopisikring.

Denne kopisperren vakte sterk kritikk fra flere hold fordi den brukte samme teknikken som ondsinnede hackere bruker når de legger virus inn på PC-en til intetanende ofre.

Fra skanse til skanse

Sony BMG svarte først med å bagatellisere problemet. Deretter stoppet de all produksjon av CD-er med kopisperren. Og i går ble det kjent at de også trekker tilbake alle CD-platene de hittil har produsert med denne formen for kopisikring.

Jon Lech Johansen er vant til å bli saksøkt. Ha er imidlertid ikke kjent for å saksøke tilbake. Det ser så langt ikke ut til at han akter å gå rettens vei for å sparke et Sony BMG som allerede ligger nede…

Fra før er det kjent at rootkit-programmet også har «lånt» fra MP3-enkoderen LAME. Også denne koden ligger under GPL-lisens. Uten at Sony opplyser om dette, slik de skal.

Se også:
Reuters.com

Annonse