ill: Per Ervland

Annonse


– Rootkit, hvafornoe?

ill: Per ErvlandSony BMG har fått skarp kritikk for sin kopisperre på CD-plater, der et lite program som til forveksling ligner virusmakernes rootkit – et verktøy som brukes til å skjule inntrengere i datasystemer.

– Ikke noe problem

I et intervju med radiostasjonen NPR sier Sony BMGs president Thomas Hesse at uttrykk som rootkit, spyware og malware ikke tilhører menigmanns dagligtale.

Derfor er det heller ikke noe problem at Sony-CDer er utstyrt med slikt, mener han.

Stor motstand

Et massivt oppbud av sikkerhetseksperter og advokater mener imidlertid noe helt annet. De sier at plateselskapet pådrar seg et betydelig ansvar – både juridisk og sikkerhetsmessig – ved å installere den slags på godtfolks PC-er.

Annonse


Sony BMGs kopisperre virker slik at det rootkit-aktige prgrammet installeres på PC-en i det du prøver å spille CD-platen. Deretter kan bare innholdet spilles av via en spesiell musikkavspiller, og ikke rippes til iTunes eller kopieres til en blank CD.

Andre plateselskaper, som EMI, har et lignende system. Men EMI påpeker at programmet deres enkelt lar seg avinstallere. Problemet med Sony BMG-systemet er at det blir liggende permanent på PC-en, i påvente at du skal prøve å kopiere andre Sony BMG-CDer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse