Mobil dame

Annonse


Oversettelsesbriller!

Mobil dameBabelfisken fra Douglas Adams’ klassiske SciFi-trilogi (i fem deler) The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy oversetter fritt mellom alle universets språk ved å tolke det emosjonelle innholdet i ytringer.

Systemet som nylig ble demonstrert av Carnegie Mellon University CMU) tyske Karlsruhe Universität har riktignok et noe mer jordnært teknologisk utgangspunkt, men viser allerede potensiale til å kunne utføre noe tilnærmet den samme jobben.

Elektroder

Ved hjelp av å feste 11 små elektroder til muskelene i kinnet, nakken og halsen, kan en datamaskin faktisk plukke opp det man sier basert på kjevebevegelsene (enten det kommer lyd ut av munnen din eller ei), og simultanoversette til andre språk.

Ved en nylig demonstrasjon ble det fremvist videokonferansesystemer som utnyttet teknologien for å gjøre en kinesisk tale umiddelbart tilgjengelig i sanntid både på spansk og engelsk, både i skriftlig form og opplest av datamaskinen.

Annonse


Kan implanteres

– I fremtiden vil vi kunne implantere elektrodene rett i munnene eller halsen din, hvis du ønsker å bli flersprsåklig, sier Alex Waibel, IT-professor ved CMU.

Forskerne demonstrerte samtidig et sett «oversettelsesbriller» som tar imot oversatt tale og viser den fram i valgfritt språk i lytterens synsfelt, såvel som en spesiell ultralyd-høyttaler som sender en konsentrert «stråle» med oversatt tale rettet mot spesifikke tilhørere i forskjellige språk.

Kilder:
Engadget
Pittsburgh Live

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse