FOTO: Per Ervland

Annonse


TEST: Creative Zen Portable Media Center

Nå blir det kanskje litt søkt å hevde at MP3-spilleren blir avleggs, for selv om de nye bærbare videospillerne kan gjøre jobben like godt, blir størrelsen et problem. Men Creative prøver i hvert fall så godt de kan, og da blir det sjelden dårlig. Men merkelig nok er det Microsoft som imponerer mest på denne spilleren.

Enormt brukervennlig

Spilleren bruker nemlig en versjon av Windows CE som er optimalisert for små portable mediespillere. Brukervennligheten i dette systemet er uten tvil den største og mest positive overraskelsen. Ikke ofte man hører dette om Windows, men dette fungerer som en drøm.

Navigasjon og enkelthet gjør at denne spilleren har satt en standard som bør følges av produsenter verden over. Nå er det ikke utenkelig at dette kommer til å skje, siden flere allerede har annonsert spillere som baserer seg på dette systemet.

Ikke smertefritt med DivX/XviD

Selve overføringen av data er like brukervennlig og enkel. Windows Media Player 10 brukes til å overføre videofiler, bilder eller MP3-filer til spilleren. Enkelt forklart høyreklikker man på de filene i biblioteket man vil se eller høre på. Når man så synkroniserer spilleren blir filene overført.

Annonse


Spilleren støtter formatene MP3, WMA, WMV, ASF, JPG. Det betyr jo at det er en rekke formater som ikke støttes. I tillegg støtter den ikke videofiler med høyere oppløsning enn 320 x 240 punkter med en bitrate på opptil 800 kbps. Men via automatisk konvertering i Windows Media Player 10 kan man enkelt føre over filer med andre spesifikasjoner og formater.

Imidlertid kan det dukke opp noen små problemer. Kodekser som blant annet XviD og DivX støttes ikke av spilleren, og for å konvertere disse filene må man ha tak i lisenser fra tredjepartsleverandører. Utrolig skuffende og kinkig at disse ikke følger med, siden det mest utbredte videoformatet på nettet er DivX- og XviD-kodede filer.

Den støtter også TV-opptak, men det har vi dessverre ikke fått testet siden det krever en PC med Windows XP Media Center Edition installert, noe vi ikke hadde tilgjengelig under testperioden.

Creative Zen Portable Media Center

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Skuffende design

På designfronten må vi si at Creative Zen Portable Media Center skuffer. Ikke på grunn av at utseendet, som vi innrømmer at i våre øyne virker litt lite spenstig (mange andre mener imidlertid at designet er både rent og stilig.). Størrelsen er nemlig det som skuffer mest.

Nå skal vi gå med på at både den flotte 3,8 tommers skjermen (er en magnet for fingermerker) og den imponerende batteritiden gjør størrelsen aksepterbar. Likevel blir den i største laget til å være en portabel spiller. Du må ha rimelig store lommer for å få plass til den.

Når det gjelder knappene på spilleren var de i overkant harde/trege. Man kan ikke trykke på knappene på samme måte som man gjør med vanlig elektronisk utstyr. Her må man faktisk ta i en god del.

Kult produkt

Creative Zen Portable Media Center er et over gjennomsnittet kult produkt. Man imponerer de fleste når man drar den opp av sekken. Likevel skal man være spesielt interessert for å spytte ut i overkant av fire lapper for en slik spiller.

Spilleren imponerer kraftig med sin enorme brukervennlighet. Det samme kan man si om den store og flotte skjermen. Likevel er det kanskje batteritiden som gleder mest (opp til 22 timer spilletid med lyd og syv timer med video). Alt i alt er dette en morsom gadget fra Creative, selv om et par designproblemer drar litt ned på det gode inntrykket..

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse