Nikon D2x (stort)

Annonse


Her er Nikons nye flaggskip

Nikon D2XLa det være sagt med en gang: D2x er ikke for hobbyfotografen som tar et feriebilde i ny og ne. Disse vil fortsatt være henvist til D70, som har vært en formidabel suksess for Nikon. I Norge alene er det solgt rundt 3500 av dette digitale speilreflekskameraet til 10 000 kroner.

Kommer i billig-kameraer?

D2x koster et sted mellom 40 000 og 50 000 kroner (nøyaktig pris ikke fastsatt ennå) og er dermed en ment for folk som lever av å fotografere.

Det er likevel interessant å se hva Nikon har puttet inni det. For erfaringsmessig kommer den samme teknologien rimeligere kameraer til gode på sikt.

70 MB bildefiler

Dette er intet mindre enn et 12.84 megapiksel-kamera. D2x kombinerer dermed hastighet med høy oppløsning. Dermed kan det brukes både av sports- og mote/portrett/landskapsfotografen.

Annonse


GPS og WiFi

Det er også interessant å merke seg at kameraet støtter både GPS-satellittnavigasjon og WiFi gjennom tilleggsmoduler. Den siste funksjonen er kraftig forbedret gjennom modulen WT-2. Nå støttes både 802.11b og 802.11g, og ikke minst: åpne nettverk kan brukes, ikke bare nettverk man setter opp selv.

Dermed kan en pressefotograf sende bilder fra hotellobbyen, jernbanestasjonen eller flyplassen uten problemer.

De nye kompakte: Coolpix 4800, 8400 og 8800.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Hva skal vi med avansert kompakt?

Det er naturlig å tenke seg at dette også kan komme til å bli tilgjengelig for hobbyfotografen om ikke så lenge. Kanskje det på sikt blir like enkelt å sende bilder fra et fullblods digitalkamera som fra kameratelefon?

Man kan saktens spørre seg om man trenger avanserte kompaktkameraer etter at Canons EOS 300D og Nikons D70 kom på markedet. Nikon mener at behovet er der. Det har naturligvis med størrelse og vekt å gjøre, men også med finesser som vridbar skjerm og videomulighet.

Tre nye

Uansett lanserer Nikon nå tre nye modeller: To 8 megapikselmodeller og en 4 megapiksel-modell.

Coolpix 8800 ser ut som et speilreflekskamera, og skal avløse toppmodellen Coolpix 8700. Den eneste forskjellen er fast optikk (10x zoom, som tilsvarer 35-350 mm) og optisk søker. Ellers har du alle muligheter du forbinder med foto for viderekomne.

Anti-vibrasjon

Nytt er et antivibrasjonssystem som skal gi bedre bilder når lyset er dårlig og du må opp i lukkertid. Samt digital utfyllingsblits (D-lighting) som ser ut til å gjøre omtrent det samme som «Fill Flash» i Photoshop Elements.

Ett trinn ned finner vi Coolpix 8400, med en vidvinkel vi ikke har sett før i et kopaktkamera. her snakker vi zoom på 24-85 mm. Dette kameraet utmerker seg med langt større skjerm (bravo!) enn forgjengeren Coolpix 5400 (som også hadde bra vidvinkel på 28 mm). Blant de nye funskjonene er ansiktsbasert autofokus, for de som får krattet bak motivet sylskarp hver gang.

Serieopptak og stor zoom

Både 8800 og 8400 er fullt ut kompatible med Nikons nye iTTL-blitser SB600 og SB-800.

Lavest på rangstigen blant de nye er 4 megapiksel-modellen Coolpix 4800 med SD-kort (de to andre bruker CF-kort. Dette kameraet er enkelt med mye automatikk, men kan ta opptil åtte bilder med 1,5 bilder i sekundet og har et sjenerøst zoomområde på 36-300 mm.

Lik pris

Prisene er om lag 10 000 for 8800 og 8400 (zoombehovet vil trolig avgjøre hvilken du velger her) og 4400 kroner for 4800.

Kameraene vil bli tigjengelige i løpet av høsten – seinest i november.

Nikon lanserte i tillegg en avløser til den analoge speilrefleksklasikeren F5 – F6 til rundt 20 000 kroner. Samt et nytt 300 mm f2,8 teleobjektiv til 39 000 kroner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse