Annonse


PS2-TEST: Shell Shock: Nam ’67

At Shell Shock: Nam ’67 er brutalt er det ingen tvil om. Hvorvidt det gjør det til et bra spill er derimot mer usikkert. For det at kroppsdeler spres utover av velplasserte skudd og granatkast byr ikke på de store overraskelsene. Grafisk sett realistisk nok, men med en skjevhet som ikke virker helt riktig.

Ikke veldig realistisk

Problemet er nemlig at man i sin lille patrulje har en helt annen virkelighet enn «Charlie». De man har med seg kan stort sett gå uskadet gjennom jungelen, med mindre det er passende for historien at de dør. Når det gjelder hovedpersonen selv, kan han skades forholdsvis fort, men kommer man seg unna kuleregnet et par sekunder blir man igjen frisk som en fisk.

Nordvietnameserne derimot går i dørken av et par ikke akkurat velplasserte skudd. Nå er vel kanskje dette en nødvendighet, siden fienden kommer mot deg i en endeløs rekke. Hvorvidt dette byr på et realistisk bilde av Vietnam-krigen er vel heller tvilsomt.

Fylt av klisjeer

Det er ingen tvil om hvilken side av historien dette spillet kommer fra. Det handler om amerikanske soldater som omtaler seg i mindre hyggelig ordelag om nordvietnameserne, eller «Charlie» som de blir kalt for i spillet. For så vidt en normal greie i krig, men vi har hørt dette før i utallige versjoner, både på film og i spill.

Annonse


Fokuset er overveldende amerikansk, noe som føles en smule merkelig i forhold til at dette skulle være et realistisk krigsspill. Det mangler også noen elementer som går inn på det psykologiske aspektet av en slik krig, for å få en riktig fremstilling av krigen.

Greit nok

Grafikken i spillet er grei nok. Den kan ikke sies å imponere noe spesielt når det gjelder PS2-plattformen, men den skuffer heller ikke. Mest positivt med grafikken er at spillet er såpass raskt som det er. Det er jo lite som er så irriterende enn et skytespill som henger litt etter.

Lyden imponerer derimot mer. Effektene virker i hvert fall veldig realistiske, selv om jeg ikke har opplevd krig på nært hold, og således ikke kan kalles noen ekspert på området. I tillegg legger alle de ekstra personene, og da spesielt stemmene deres, en ekstra god stemning utover i spillet.

Her ser du skjermbilder fra Shell Shock: Nam ’67 på PlayStation 2

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Fartsfylt skivebom

At spillet er det første realistiske krigsspillet er en sannhet med modifikasjoner. Det klarer utvilsomt å vise at krig ikke er noen hyggelig affære, med alt det blodet dette medfører. Allikevel er det såpass mange elementer som viser en total skivebom, at dette ikke virker som et spill for historiebøkene.

Spillet er imidlertid fartsfylt og engasjerende nok til å gi en god del timer med underholdning. Så lenge man passer på å ikke bry seg om premissene for spillet, og samtidig glemmer en del av klisjeene, blir man fort fengslet av selve skytingen. Muligens burde Eidos fokusert på dette i stedet for hvor realistisk dette spillet er.

Annonse