NRK MHP nyheter

Annonse


Slik blir digitalt tekst-TV

NRK MHP nyheterI dag er det ytterst få – om noen – som kan motta disse sendingene, forteller avdelingsleder Oddvar Kirkbakk i NRKs distribusjonsavdeling til ITavisen.no.

– Men om noen skulle ha en MHT-boks slik som den vi sitter på, kan de allerede i dag motta tjenesten via parabol, sier han.

Egne systemer

MHT-plattformen er derimot ganske utbredt i Europa, der land som Danmark, Finland, Tyskland og Spania allerede har sendinger på plattformen.

– I Norge bruker både satellitt- og kabeloperatørene egne, proprietære standarder. Men disse kan med noe jobb konvertere MHT-sendinger, sier Kirkbakk.

Annonse


Lenke i TV-ruta

MHT-boksene kobles til TV, og gir en lang rekke muligheter. En av dem er den type tekst-TV med bilder og grafikk som NRK nå lanserer. En annen er løpende tekstinformasjon parallelt med TV-sendinger, for eksempel fotballresultater under en kamp.

– Det kan for eksempel ligge lenker til ytterligere informasjon på skjermen under en TV-sending, sier Kirkbakk.

Ennå et stykke å gå

Han kan ikke si når bakkebasert digital-TV åpner offisielt i Norge, med sendinger fra NRK og TV2. Et stortingsvedtak i februar i år ga politisk grønt lys, men fortsatt gjenstår det en del arbeid med konsesjonsvilkårene i kulturdepartementet.

– Et annet spørsmål er når de analoge sendingene kan skrus av. Dette er jo også en av forutsetninge for utrullingen av digital-TV, sier Oddvar Kirkbakk.

Annonse