Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bannbulle mot DVD-produsenter

Hollywood går til felts mot produsenter av brikker som gjør at DVD-spillere kan brukes til kopiering og avspilling av flere soner.

Kiss DVD DP 508
Den amerikanske filmbransjens organisasjon MPAA (Motion Pictures Association Of America) går nå kraftig ut mot produsenter som ikke følger spillereglene.

To selskaper utpekt

– Ansvarlige borgere innen forretningsverdenen overholder kontraktene de har skrevet under på. Uansvarlige selskaper har ikke anledning til å omgå systemet og operere på siden av loven, sier MPAAs advokat Dan Robbins til News.com

Konkret sikter MPAA til selskapene Sigma Designs og MediaTek. Det første basert i California, det andre på Taiwan. Det er imildertid noe uklart hvilke funksjoner MPAA sikter til som de mener ligger utenfor kontraktsvilkårene.

Det er likevel trolig såkalte sonefrie spillere som takler filmer fra andre deler av verden bransjen sikter til. Samt oppheving av analog kopisikring, som fører til at du kan kopiere en DVD-film over på en VHS-maskin eller DVD-opptaker.

taiwan-spillere som «kan alt»

Superbillige DVD-spillere fra Taiwan og Kina oversvømmer markedet i USA Europa og Norge. Ofte ligger prisen på noen få hundrelapper, av og til under 500-lappen.

Felles for disse spillerne er at de gir blaffen i Hollywoods restriksjoner på hvilke filmsoner som kan spilles og hvordan spilleren oppfører seg når eksternt utstyr blir koblet til.

Ofte er det fritt fram – både for avspilling av amerikanske «sone 1»-filmer og kopiering til VHS-videomaskin eller DVD-opptaker via de analoge utgangene. I tillegg har mange spillerne mulighet til å spille formatet DivX, som brukes hyppig for å piratkopiere filmer som legges ut på Internett.

Spillere som ligger innen for filmbransjens regelverk kan ikke spille andre filmer enn de som er laget for det geografiske området spilleren selges i.

Alle gjør det

Og analog kopiering stoppes av teknologi fra selskapet Macrovision, som leverer en slags «scrambler» som overstyrer signalet periodisk (men som meget lett kan settes ut av spill).

Det er imidlertid en kjent sak at «offisielle» spillere fra de store produsentene enkelt kan modifiseres til å både bli sonefrie og mulige å kopiere fra.

Slik modifisering gjøres på oppfordring fra nær sagt enhver radio- og TV-forhandler i Norge. I mange tilfeller selges spillerne ferdig modifisert. Alt sammen fullt lovlig etter dagens regler.

Nytt regelverk kommer

Men dette kan likevel bli en kortvarig glede for norske DVD-entusiaster. For EU er i ferd med å harmonisere sitt regelverk med det amerikanske, slik at det også i EØS-landet Norge kan bli forbudt å tukle med DVD-spillere så de kan gjøre andre ting enn det filmbransjen mener de bør gjøre.

Ett av selskapene som leverer universalspillere som takler både DivX og samtlige soner (og nær sagt ethvert annet format), er norske Asono. Et annt skandinavisk merke er danske Kiss, som også har spesialisert seg på spillere som gjør akkurat det som Hollywood liker minst.

Det er foreløpig uklart om disse produsentene nå blir rammet av filmbransjens utspill.

Stikkord: lydogbilde