Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tøvete Microsoft-leksikon

Microsoft har holdt på med digitale leksika siden 1993. Men fortsatt farer de med reinspikka tøv om norsk politikk.

Utgaven av Microsoft Encarta som kom i 1999 skapte bruduljer og trusler om rettslige skritt fordi Fremskrittspartiet ble satt i bås med Frankrikes omstridte politiker Jean-Marie Le Pen og nærmest framtilt som frådende mellomeuropeiske nynazister i kapittelet om norsk politikk.

Det er derfor naturlig å slå opp dette aller først.

Stortinget blir aldri det samme…

Den politisk ladete karakteristikken er nå fjernet. Til gjengjeld blir Carl I. Hagens parti, som i 2002 var Norges største og som nå ligger på rundt 18 prosents oppslutning, beskrevet som «et annet minoritetsparti» sammen med De Liberale (Venstre?) og De Grønne, som oss bekjent ikke sitter i nasjonalforsamlingen her i landet. («Progress Party, Liberal Party and the Norwegian Green Party»).

Det er i så måte ikke samsvar mellom DVD og nettutgave, der Fremskrittspartiet blir beskrevet i noe mer moderate former enn i 1999-utgaven, men likevel som et «populistisk anti-innvandringsparti langt til høyre» the populist, anti-immigration far-right Progress Party»). En karakteristikk de argeste motstanderne nok kan underskrive, men som ikke kan sies å være spesielt leksikalsk.

Vi har verken kunnskaper eller tid nok til å lese alle verkets 42 000 artikler med argusøyne. La oss bare konstatere at leksikonet ser verden med amerikanske øyne, og at det nok ikke bør brukes primært til å høste visdom om norske forhold.

Egen barneutgave

Når det er sagt, er det mye som er bra, og ikke minst bedre enn i de tidligere utgavene vi har sett. Foruten å være forbløffende detaljert og omfattende er Encarta svært brukervennlig. Integrasjonen med verdensatlaset er et stort pluss, mens integrasjonen med nettet kanskje kunne vært noe mer innovativ enn bare oppdateringer og lenker i en tid da svært mange er på nett hele tiden mens de bruker PC-en.

Microsoft fortjener også ros for å ha lagt inn et eget barneleksikon. Selv om mindre, norske barn som ikke har lært engelsk ennå ikke vil ha det store utbyttet, er tanken svært god. Grensesnittet er her enklere, men dessverre også noe mindre innbydende enn på voksen-utgaven.

Men hva er vitsen?

Man likevel spørre seg hvorfor Encarta fortsatt gis ut på CD og DVD til nesten 800 kroner nå som det svært mye av det er gratis tilgjengelig for alle på msn.encarta.com. Både det norske CapLex og det aller mest prestisjetunge leksikonet av dem alle, britiske Encyclopædia Britannica har flyttet ut på nettet for godt.

Om du ikke har tilgang til nett, eller bare har tilgang gjennom modem eller mobiltelefon, kan det være kjekt å bære det med seg. Dessuten er grensesnittet utvilsomt flottere. Raskere går det også, spesielt om du legger inn alt (4,2 GB) på harddisken.

Betale for å støtte?

Uansett peker både dette og andre leksika mot en virkelighet der de eneste kostnadene ved å formidle kunnskap er personene som bidrar med innhold og grensesnitt. Distribusjon og fysisk produksjon er tilnærmet gratis – noe som er til fordel for alle som trenger kunnskap der og da.

Kanskje man rett og slett skulle betale de 787 kronene for en DVD-utgave for å sikre at denne viktige jobben blir gjort også for framtida?

Encarta 2005 er ventet til butikkene onsdag 25. august. Leksikonet vil også foreligge i en standardutgave (uten atlas og barneleksikon) til 267 kroner.

Stikkord: programvare, testprodukt, windows