Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nokia 5140 (topp)

TEST: Nokia 5140

Det har blitt viktigere og viktigere med mobiltelefoner som passer til en spesiell livsstil. Her passer Nokia 5140 inn. Vi har testet den nye sporstmobilen.

Nokia 5140 er utvilsomt en telefon for de aktive. Både utseendet, tilbehøret og innholdet i telefonen viser klart at man bør like å være i aktivitet, og da snakker vi ikke om en time eller to i løpet av uken.

Ypperlig på fjellet

Når det gjelder utseendet er dette helt feil for de som er ute etter en sprek telefon de kan vise frem på byen. Derimot er det ypperlig hvis man er ute og går i fjellet. For dette er en robust telefon, som tåler både vannsprut og harde støt. Nokia 5140 er nemlig belagt med et tykt lag gummi over det hele.

Det er faktisk et lite problem med denne telefonen. All gummien gjør nemlig at det kan være ganske kjipt å trykke på noen av tastene. Man kjenner ikke alltid at man har trykket ned knappen, og prøver igjen. Men så finner man ut at man fikk det til første gangen, og så må man rette litt. Man blir vant til det etter hvert, men det er allikevel forholdsvis irriterende.

Mye å leke med

Det er en del småmorsomt tilbehør som følger med denne telefonen. Man får for eksempel med en festeanretning som gjør at telefonen kan festes rundt håndleddet. Vi kan attestere på at dette fungerer aldeles glimrende, i hvert fall når man er ute og sykler. Man kan også koble på en liten sak som fungerer som forstørrelsesglass og fløyte.

I tillegg følger det med et håndfrisett. Det er litt småekkelt å få festet det, og det kan i begynnelsen virke som det ikke sitter veldig godt. Det gjør det imidlertid, og det fungerer ypperlig til den stereoradioen som også er i telefonen.

Man kan også få tak i blant annet en pulsklokke som ekstrautstyr til Nokia 5140. Denne skal vi teste senere i høst.

Henger etter

Innvendig er det heller ikke noen tvil om at dette er telefonen for de aktive. Man får blant annet med termometer, kompass og lommelykt, i tillegg til et treningsprogram for å holde kontroll på treningen.

Det eneste spillet som følger med er Adventure Race, der man i beste Summer Games-stil skal gjennom en løping, kajakk, terrengsykling og orientering. Som dere skjønner er telefonen meget gjennomført.

Ikke overraskende har Nokia nok en gang valgt å bruke operativsystemet Series 40. Dette er velkjent for Nokia-brukere og fungerer godt. Det legger imidlertid en del begrensninger, og er overmodent for en oppgradering. På dette punktet henger Nokia langt etter konkurrentene.

Nokia 5140

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Skjerp dere, Nokia

Det mest skuffende med denne telefonen er utvilsomt skjermen. Fremdeles tviholder Nokia på å bruke en skjerm som er seriøst utdatert. Skjermen er på 128 x 128 punkter og takler bare 4096 farger.

Selv om dette kanskje ikke er det viktigste punktet for de som skal ha med seg mobiltelefonen ut i naturen, er det allikevel på tide å ta et steg videre for Nokia. Spesielt med tanke på at telefonen også er utstyrt med VGA-kamera, som man får liten nytte av på grunn av den skuffende skjermen.

Man kan selvsagt overføre bilder og videofilmer til PC-en, for å få tilfredsstillende VGA-kvalitet, men skjermen ødelegger mye av inntrykket. Det er også litt snaut med minne i denne telefonen (omtrent 4 megabyte).

Venter på operatørene

Push-to-Talk er en annen viktig funksjon i denne mobilen. Dette er en walkie-talkie-lignende funksjon som mange har ventet på. Dette er imidlertid overflødig her til lands, siden de norske mobiloperatørene Telenor og NetCom ennå ikke har klart å installere dette i sine nett.

Ellers så mangler telefonen også støtte for Bluetooth, noe som gjør synkroniseringen mot en PC litt kjipere. Den beste måten for denne telefonen er å investere i en datakabel. En slik kabel bør egentlig følge med alle telefoner nå om dagen.

Godt alternativ

Det er et par småting som Nokia kan jobbe med i forhold til denne telefonen. De kan godt gjøre designet litt mer spenstig, selv om hovedpoenget her er at den skal være robust. I tillegg er både skjerm og operativsystem overmodent for utskifting.

Nokia 5140 er imidlertid et godt alternativ for den aktive mobilbruker. Den har en rekke kule funksjoner og masse tilbehør som gjør den mer spennende enn den vanlige mobiltelefonen. Den motiverer også litt ekstra til å ta en tur ut.

Stikkord: Mobil, testprodukt