Hopp til navigasjon Hopp til innhold
WIN XP SP2 stor blå

Alt om Service Pack 2

Norskspråklig Service Pack 2 for Windows XP er nært forestående. Hva er nytt? Er det noe vits i? Tør du installere dette i bedriften din?

windows XP service pack 2
Microsoft oppdaterer Windows kontinuerlig med små driverfikser og korrigeringer, men det er gjerne først med Service Pack-oppgraderingen at større strukturelle endringene innføres. Det er nesten to år siden SP1 ble innført, en viktig oppdatering som så godt som alle Windows XP-brukere nå er utstyrt med.

Og nå er det altså Service Pack 2 som står for tur, en solid pakke på over 250 megabyte hvis hovedformål er å tette flest mulig sikkehetshull og gjøre operativsystemet mer rustet mot virus, ondsinnete hackere og andre plager.

Windows XP Service Pack 2 er altså en stor oppgradering, som innebærer at mange systemkomponenter rekompileres. I tillegg til alle de nye forandringene og endringene, som vi kommer tilbake til, inneholder SP2 samtidig hele SP1 og de fleste XP-oppdateringer av nyere dato.

Du slipper ikke unna

Er man Windows XP-bruker er det egentlig ikke spørsmål om man skal innstallere SP2, men snarere om når. Oppgraderingen vil bli hentet ned for alle som har automatiske oppdateringer påskrudd, og på sikt er det nok vanskelig å slippe unna.

Alle nye Windows-versjoner vil fra høsten av integrere SP2. Microsoft selv holder fast på at det for vanlig hjemmebrukere ikke er noe vits i å kjempe imot, til tross for spredte rapporter om kompabilitetsproblemer og småbugs.

Derimot er det godt mulig IT-ansvarlige i større bedrifter bør gi Microsoft litt tid til å komme seg over de små uunngåelige innkjøringsproblemene, og vente et par måneder, slik mange analytikere anbefaler. I hvert fall bør kompabiliteten med eksisterende systemer testes nøye før man administrerer en større utrulling av SP2.

– Tut og kjør for forbrukere

– For privatbrukere og små bedrifter er det ikke noe å nøle med, og her anbefaler vi alle å installere SP2 så snart som mulig. For større bedrifter, anbefaler vi at dere tester ut applikasjonene først, sier Brynjar Skauvik i Microsoft Norge til ITavisen.

Spesielt bedrifter som i stor grad benytter seg av proprietær programvare bør trå varsomt frem med SP2.

– Vi har jo skrudd av en del ting for å gjøre det sikrere, og det er viktig å teste grundig før man ruller ut SP2 i stor skala – særlig i forhold til egenutviklete applikasjoner, undestreker Skauvik.

Microsoft har til og med gjort et lite verktøy tilgjengelig på Microsoft TechNet som sørger for å ikke installere SP2 selv om man har automatiske oppdateringer påskrudd i Windows, spesifikt rettet mot bedrifter som ønsker å vente noen måneder.

Skjermbilde fra en av de nye sikkerhets-skjermene i den engelskspråklige versjonen av SP2

Hva er nytt?

SP2 er som sagt en samlet oppdateringer som inneholder alle tidligere XP-oppdateringer, inkludert den snart overflødige SP1. Men det er de nye sikkerhetsrelaterte endringene som står i fokus, først og fremst synliggjort ved det helt nye Security Center i kontrollpanelet. Her samles informasjon om brannmur, antivirusprogram, og status for Windows-oppdateringer.

Den nye og sterkt utvidete brannmuren står sentralt, som med SP2 er påskrudd som standard for alle brukere. Brannmuren skrus nå på FØR Windows er ferdig lastet og nettverket påskrudd, har langt flere instillinger og tilpasningsmuligheter enn før, og skal være lettere å administrere i bedriftssammenheng. Men vær klar over at XP-brannmuren ikke er spesielt ivrig på å kontrollere utgående trafikk, og at den ukritisk stoler på alle maskiner i det lokale undernettet.

Microsoft sier det fremdeles skal være fullt mulig – og i enkelte tilfeller ønskelig – å bruke tredjepartsløsninger, men det har allerede vært påvist en rekke problemer med populære applikasjoner som ZoneAlarm.

Microsoft sitter foreløpig på gjerdet og sier lite om sine planer om å lage en egen antivirus-løsning, men det er liten tvil om at alt er duket for det i Security Center. Men i første fører antivirus-knappen nå til informasjon om eventuelle antivirusløsninger du måtte ha installert og om de er tilstrekkelig oppdatert.

En av de viktige funksjonene til sikkerhetssenteret er å gi deg beskjed hvis Windows ikke synes maskinen din er tilstrekkelig beskyttet. Derfor kan det poppe opp advarsler hvis brannmuren ikke er på, hvis antivirusprogrammet ikke fungerer som det skal, eller hvis du mangler viktige Windows-oppdateringer.

Sikrere surfing

En annet viktig applikasjon som har gjennomgått større endringer er Internet Explorer, Microsofts standard-nettleser. For sluttbrukeren vil man nok først og fremst legge merke til den integrerte popup-killeren, som effektivt fjerner mye av motivasjonen for å installere nyttige verktøyprogrammer fra konkurrenter som Google og Yahoo.

Explorer har gjennomgått relative drastiske endring i håndteringen av ActiveX-elementer og annen potensielt skadelig kode, og tilbyr nå en oversikt over hvilke utvidelser og plug-ins som er installert, og mulighet for å skru av hver enkelt av disse.

IT-administratorer blir ellers lovet forbedret administrasjon av sikkerhetsinstillinger og mer sikkerhetsrelatert informasjon på alle nivåer. En ny funksjon som foreløpig bare fungerer med server-prosessorene k8 (AMD) og Itanium (Intel) gjør det mulig å fjerne muligheten for å kjøre kode i såkalte «buffer overrun»-angrep.

Outlook Express, Internet Explorer og Windows Messenger har også blitt oppdatert, og kan nå lettere identifisere skadelige vedlegg idet de åpnes.

Oppkoblingsprosessen mot trådløse nettverk er samtidig overhalt, og gjort enklere og mer oversiktlig.

På norsk i september

Service Pack 2 er i skrivende stund tilgjengelig på engelsk. Versjon for brukere av norskspråklig Windows, som ifølge Microsoft gjelder 95% av kundene her til lands, vil få muligheten til å laste ned en norsk versjon fra midten av september.

Windows Update vil følge kort tid etter, og fra oktober skal man også kunne få oppgraderingen kostnadsfritt tilsent på CD.

IT-sjefer og andre som vil vite mer om SP2 finner retningslinjer, verktøy og utfyllende informasjon på Microsofts nettsider. I tillegg finner du informasjon for norske kunder på microsoft.com/norge.

Stikkord: programvare, windows