HP og Kirrio GPS

Annonse


Mangelfull GPS-løsning

Erfaringen med GPS-systemer var ikke best da pakken fra HP dumpet ned på pulten. Derfor blir dette en test som passer godt for de som heller ikke har den erfaringen, men som er ute etter et GPS-system som kan hjelpe til på ferieturen, eller nå som sommerferien er over, for å finne kontorene til kontaktene dine.

Inneholder mye

Pakken som kom inneholdt en HP iPaq H1930, en Kirrio kablet GPS-modul, ViaMichelin kartprogram med nordiske kart, bilholder og ladekabler. Totalen for denne pakken er på 3 990 kroner. Det som er den store fordelen med denne pakken er at man får såpass mye teknologi til en utrolig lav pris.

Ikke bare får man en GPS-modul og kartprogramvare, som slike pakker vanligvis inkluderer, men man får også en fullverdig iPaq PDA. Riktignok ikke den mest avanserte PDA-en på markedet, men allikevel en som gjør at man får brukt alle de viktigste PDA-funksjonene, som synkronisering, Office og en rekke ekstraprogrammer.

Enkelt oppsett

Men det er jo GPS som er det viktige i denne pakken, og for å få dette til å fungere måtte man sette opp systemet. Det var i og for seg litt skuffende at ting ikke kom forhåndsinstallert, men på grunn av minnebegrensninger på PDA-en ville man uansett ha måttet gjøre modifikasjoner før bruk, så noe oppsett måtte man uansett gjort.

Annonse


Fordelen er at oppsettet var veldig enkelt. Etter den enkle synkroniseringen av den nye PDA-en mot PC-en, måtte vi installere kartprogramvaren på PC-en og synkronisere denne med PDA-en. Dette gjøres i et par omganger, for å sikre sikker tilkobling mot riktig PDA.

Det kunne kanskje vært en litt raskere måte å gjøre det, men enkelheten er det ikke noe å si på. Til slutt velger man hvilke kartområder man vil legge over på PDA-en. Man kan nemlig ikke velge alt, siden en PDA ikke er utstyrt med uendelig med minne.

Rett på ruten

Deretter bærer det ut i bilen. Det følger med en rekke festeanordninger, blant annet for å feste systemet til lighteruttaket eller på vinduet. Etter å ha testet alle de forskjellige mulighetene ble vindusfestet valgt som hovedløsning. Da kan man nemlig se på skjermen, uten at synet avviker for mye fra veien.

Det er uheldigvis en enorm mengde kabler som følger med dette systemet. Derfor må man feste kablene skikkelig, for det blir fort kabelsalat hvis de ligger løst i bilen. Det er også viktig å huske at GPS-modulen kan måtte stå på i en stillestående bil i opptil femten minutter før bruk. Dette gjøres for å sentrere posisjonen. Deretter er det imidlertid bare å ta systemet i bruk.

Her ser du hvordan Via Michelin-pakken med en HP iPaq og Kirrio GPS-modul ser ut

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Sen i avtrekkeren

Første gang systemet ble testet, fikk det en kort tur i nærmiljøet. Alt fungerte som en drøm. Vi plottet inn stedet vi skulle til, så gjorde systemet resten. En koselig kvinnestemme fortalte hvor og når bilen trengte å svinge, og etter kort tid var vi fremme. Det geniale systemet virket som et perfekt nytt, og nyttig, leketøy.

Men etter hvert dukket det opp noen små problemer. Først merket vi at kvinnestemmen i noen tilfeller er litt sen i avtrekkeren. Det er lite nyttig å få beskjed om å svinge til høyre, midt i selve krysset man skal svinge i. Andre ganger får man beskjed i akkurat passe tid. Hadde dette vært stabilt på den ene eller andre måten kunne man bare endre litt på innstillingene, men siden det varierer blir det vanskelig.

Feil kjørerute

Det andre problemet som dukket opp var feil valg av kjørerute. Vi har nemlig vært så heldig at vi har fått testet dette systemet på to lengre turer til både et kjent og et ukjent sted. Begge turene endte med en del feil.

Det første som skjedde var at systemet valgte en betydelig lengre vei en nødvendig, fordi den insisterte på å ikke ville kjenne igjen et fergeleie som har eksistert i mange, mange år. Man kan allikevel ta den veien man kjenner, så modifiserer systemet sitt veivalg etter hvert.

Det andre vi reagerte på var hvordan GPS-en faller ut inne i tunneler, selv om det er forståelig nok. Men med tunneler som har avkjøringer blir det unektelig problemer. Det kanskje mest alvorlige var imidlertid at den på en tur plutselig sendte oss ut på en helt merkelig tur langt fra motorveien, som vi egentlig skulle fortsatt å følge i mange mil.

Genialt mot kontaktene

I tillegg opplevde vi at GPS-modulen falt ut i tide og utide, uten at det var frontruten som skaper problemer. Dette krever derfor en del knoting innimellom for å synkronisere PDA og GPS. Til tider blir dette uhyre irriterende.

En utrolig elegant løsning som man får med i denne pakken er koblingen mot kontaktlisten sin, selv om dette krever noe ekstra oppsett. Da kan man enkelt velge kontakten man skal til, og GPS-systemet guider deg på det som forhåpentligvis er rett vei.

For dårlig

Denne pakken er helt genial når den virker. Den er meget enkel å sette opp og man får utrolig mye for utrolig lite. Bruken er også meget enkel og skrytefaktoren er skyhøy.

Uheldigvis virker det som det er altfor mange «barnesykdommer». Etter de erfaringene jeg har gjort med systemet hadde jeg aldri turt å legge ut på en lang bilferie uten å dobbeltsjekke ruten før start. Da er imidlertid litt av poenget borte.