Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Generasjon av pirater

Ungdom respekterer ikke opphavsretten, viser en ny undersøkelse. Antipiratorganisasjonen BSA hevder at vi har fått en hel generasjon av pirater.

Business Software Alliance (BSA), som følger årvåkent med på piratkopiering, har funnet ut at unge voksne både eier og bruker piratkopier oftere enn andre. Bare 17 prosent av de over 50 eier piratkopierte varer, i motsetning til 44 prosent av de mellom 18 og 29, ifølge undersøkelsen.

Piratgenerasjonen

Internett, billige CD-brennere og forhandlere som selger falske produkter får skylda for at det er blitt enkelt å få tak i piratkopier. Det som er mest populært er ikke overraskende programvare, CD-er og DVD-er, skriver BBC News..

BSA fortalte videre at undersøkelsen viser at flere og flere ikke respekterer åndsverkslovgivningen. De hevder også at det har blitt en såkalt piratgenerasjon, som mener den kan rettferdiggjøre kjøp og bruk av slike varer.

Undersøkelsen viste også at 28 prosent av de mellom 18 og 29 ikke engang vurderer åndsverkslovginingen når de kjøper slike varer.

Mye respekt

En talsmann for BSA mener at det som er mest sjokkerende er at det er den unge generasjonen som aksepterer og aktivt bruker piratkopiering. Han sa videre at dette ikke bare gjaldt programvare, men også falske klær og annet tilbehør.

– Problemet starter i skolene, og vi må jobbe med utdanningssystemet for å forklare de yngre barna at åndsverk må respekteres, hvorfor det bør respekteres og hva som skjer dersom man ikke respekterer det, sa han videre.

Stikkord: internett, programvare