Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Knuste Apple i patentstrid

Selskapet E-data har lenge hevdet at de har patent på salg av musikk over nettet via nedlasting. Først tok de Microsofts MSN – og nå har de tatt Apples iTunes.

Apple iTunes
Fra før av har selskapet inngått forlik med selveste Microsoft. Og i går inngikk de forlik med Apple i Europa, slik at iTunes Music Store nå kan lanseres i vår del av verden uten å møte veggen i rettssystemet.

Microsoft

Det lille New York-baserte selskapet krevde i fjor høst at Microsofts europeiske musikknedlastingstjeneste MSN Music Club måtte stenge med øyeblikkelig virkning.

Det medførte at Microsoft gikk i forhandlinger med selskapet, og de to kom til en avtale. Det ble aldri kjent hva avtalen innebærer, eller hvor mye penger som skiftet hender.

Ukjent beløp

Det er i følge News.com heller ikke kjent hvor mye penger Apple nå har måttet betale E-Data for retten til å drive musikksalg på nettet.

E-Data hevder selskaper som gjør det mulig å laste ned musikk over Internett for å brenne det til en CD mot betaling benytter et patent selskapet tok ut for ca 20 år siden.

– PC er «kiosk»

Selskapet tok ut patent på et system der data ble overført til en ekstern kiosk for så å bli overført til et medium for salg. Domstoler i USA har tidligere konkludert med at dette patentet ikke dekker lagring av data som musikkfiler på harddisker, men at det å selge slike data fysisk, for eksempel på en diskett fra en kioskautomat, kan være lisenspliktig.

De hevder at en hjemmedatamaskin blir å anse som en slik kiosk, og at musikken når den overføres til en CD eller en MP3-spiller er solgt fysisk slik patentet beskriver.

Gjelder ikke i Norge

Patentet er gyldig i 10 europeiske land, deriblant England, Frankrike, Tyskland, Nederland, Italia og Sverige. I Norge og Danmark er denne teknologien ikke patentbeskyttet.

E-data gir seg likevel ikke etter å ha lagt både Apple og Microsoft flate. De har i tillegg bebudet sak mot til sammen14 store selskaper, blant dem verdens største nettbutikk Amazon og storavisen New York Times.

Stikkord: internett, lydogbilde, Maskinvare, programvare