Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Boikott CD med kopisperre

Venstres stortingsrepresentant Trine Skei Grande (bildet) oppfordrer musikkelskere til å boikott CD-plater med kopisperre.

Trine Skei Grande
Protestene har vært mange i inn- og utland mot tekniske som skal hindre som hindrer kopiering av CD-plater til tom-CD elller filformat.

Men det er første gang en sentral politiker tar til orde for boikott mot slike sperrer. Skei Grande er partiets gruppestyreleder på Stortinget. Og på tross av at Venstre nærmest er ubetydelig både ved valg og i meningsmålinger, sitter partiet i regjering.

– Undergraver forbrukernes rett

– Jeg oppfordrer folk til å boikotte CD-plater med kopisperrer. Når du kjøper et produkt har du rett til å bruke det som du vil til private formål. Om du er en tenåring som vil lytte på MP3-spilleren din, om du vil lytte på CD-spilleren i bilen eller ta en backup i tilfelle brann, har du kjøpt retten til å bruke platen som du vil. Jeg skjønner at plateselskapene vil beskytte seg mot piratkopiering, men det kan ikke undergrave forbrukerens rett, sier stortingsrepresentant Trine Skei Grande til Aftenposten.

Fikk spiller ødelagt

Avisen har i sommer satt fokus på kopisperring, og har blant annet fortalt om en mann som fikk sin CD-spiller til 10 000 kroner ødelagt av en Bertine Zetlitz-CD med kopisperre.

Det er sjelden at kopisperring volder noenlunde IT-kyndige problemer. Sperrene kan lett omgås, og virker stort sett bare på Windows-plattformen.

På kollisjonskurs

Tendensen i det politiske miljøet internasjonalt har vært å støtte alle former for kopisperring, og til å med snakke om forbud mot å omgå sperrene.

Norske Venstre er dermed på kollisjonskurs både mot EU og USA, i tillegg til en stadig mer angstbitersk og paranoid underholdningsbransje.

Det gjenstår å se om de får regjering og storting med seg i dette.

Forbrukerrådet har allerede signalisert at de vil se på saken.

Stikkord: lydogbilde