Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«BlueBugging» kaprer mobilen

Mange av de mest populære mobiltelefonen med innebygd Bluetooth kan enkelt hackes. Uvedkommende kan ta kontroll over telefonen – også utenfor rekkevidde.

Under hackerkonferansen Defcon som nå pågår i Las Vegas ble det demonstrert tre måter å angripe en mobiltelefon på via Bluetooth. Man kan sende tekstmeldinger rett på skjermen, laste ned eller manipulere all data på telefonen, eller få telefonen til å ringe andre, skriver PC World.

Store regninger

Denne siste metoden, der man kan få en mobiltelefon til å ringe opp et nummer, er kanskje den farligste metoden. Med «BlueBugging», som det kalles, trenger man nemlig ikke å være innenfor Bluetooth-rekkevidde så fort telefonen har initiert samtalen.

Dette kan også føre til alvorlig svindel, siden en med uærlige hensikter kan tvinge en telefon til å ringe dyre betalingstjenester. Dette kan minne litt om den modemkidnappingen som vi har opplevd på det vanlige telenettet her i Norge.

Stort problem

Problemet er nok også større en man har hatt grunt til å tro tidligere. Med nyutviklet programvare viste sikkerhetsekspertene Adam Laurie og Martin Herfurt hvordan man kan få bortimot total kontroll over mobiltelefoner med Bluetooth fra mange mobilleverandører, deriblant Nokia og Sony Ericsson.

– 50 til 70 prosent av de telefonen vi ser er sårbare for minst ett av disse tre typene angrep, sier Laurie, AL Digital og Bunker.

Sikkerhetsekspertene hevder at de kan angripe en telefon så fort den står i synlig modus. Det kan derfor være en ide å skru av dette når det ikke er helt nødvendig.

Stikkord: Mobil